REACȚIE – Șefa procurorilor maramureșeni Dana Mirela Borcuti, convocată la București

0
1572

CONVOCARE. Șefa procurorilor maramureșeni, Dana Mirela Borcuti, va fi prezentă marți, 29 august, în București, fiind convocată de procurorul general Augustin Lazăr la Consiliul procurorilor generali. Convocarea este motivată de discuții și decizii pe care procurorii-șefi doresc să fie luate în calcul în privința modificărilor legislative anunțate recent de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

 

Dana Borcuti a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare până la finalul anului 2015, în 2016 fiind numită, în 15 iulie 2016, la conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, substituindu-l în funcție pe Florin Deac, al cărui mandat încetase și care a devenit prim-procuror adjunct al aceleași instituții, iar din 2017 membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Numirea este pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii pe o perioadă maximă de trei ani.

 

Consiliul procurorilor generali va avea loc la sediul Parchetului General, de la ora 11,00. Conform procurorilor, Parchetele nu au primit de la Ministerul Justiției proiectul de lege inițiat de ministrul Toader, Parchetul General anunțând public că „a luat act cu surprindere și îngrijorare” de respectivele modificări. Ministrul Justiției a anunțat că proiectul de modificare a legilor Justiției va fi trimis doar la CSM, nu și la DNA, DIICOT sau Parchetul General.

 

Modificările care îi „alarmează” pe procurori se referă la „crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic (în ceea ce privește procurorii, Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiției); respingerea propunerii formulate de CSM, garantul independenței Justiției, de numire a funcțiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, propunere agreată și de MCV, constând într-o procedură de selecție transparentă a candidaților, realizată de CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justiției, numirea fiind făcută de președintele României”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here