RAPORT – Spitale supraaglomerate, dezinfectanți insuficienți, infecții intraspitalicești neraportate, concluzionează un studiu UE

0
240

LIPSURI MAJORE. Un raport solicitat de Ministerul Sănătății unui grup de experți din cadrul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) formulează concluzii îngrijorătoare, dar deloc surprinzătoare, cu privire la starea deosebit de precară în care se află sistemul medical românesc.

 

Potrivit specialiștilor CEPCB consultați de minister, spitalele românești sunt supraaglomerate, se confruntă cu o acută criză în materie de dezinfectanți (atât sub aspectul cantităților, cât și sub cel al calității acestora), iar infecțiile nosocomiale (cele contractate de pacienți pe durata în care s-au aflat internați în spital) nu sunt înregistrate și raportate mai departe în mod corect.

 

De asemenea, aflată într-o situație demnă de o țară din lumea a treia, țara noastră nu are laboratoare specializate în depistarea infecţiilor intraspitaliceşti şi nici un laborator naţional acreditat, unde să fie testată eficacitatea dezinfectanţilor.

 

Dosarul experților Uniunii Europene și-a formulat concluziile în baza unei analize atente a trei studii de caz, efectuate în trei mari unități spitalicești din țară (Spitalul Pediatric Pitești, Spitalul „Elias” București și Spitalul Universitar de Urgență din capitală).

 

Echipa de experți străini a raportat că în România a descoperit  „un sistem care rezistă schimbării, spitale cu puține camere de izolare a pacienților, o lipsă de pregătire a personalului medical privind procedurile de control al infecțiilor și o subfinanţare acută”. Rata de ocupare a acestor spitale atingea și 120%, substanțele dezinfectante erau disponibile doar în camera asistentelor și, în general, erau greu de găsit, iar izolarea pacienților (pentru a evita transmiterea infecțiilor nosocomiale) era – cu rare excepții – imposibil de efectuat.

 

Studiul comisiei de specialiști din cadrul Uniunii Europene a fost cerut de Ministerul Sănătății odată cu debutul scandalului HexiPharma.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here