QED – Adevărul despre subvențiile de la bugetul de stat acordate primăriilor din Maramureș în mandatul lui Zetea: printre cele mai mici din țară

0
834

SUBVENȚII. Președintele PSD Maramureș (și, de dată mai recentă, vicepreședinte al formațiunii politice la nivel național) Gabriel Valer Zetea este președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș începând din 2016. Dacă nu-l cunoașteți, nu-i nicio problemă, vi-l prezint succint: e băiatul nebărbierit din poză, cu cearcăne permanente, care acreditează ideea că lucrează necontenit pentru județ, fapt evident fals, în mandatul său administrativ, forul județului dând gherle după gherele în toate proiectele importante pentru dezvoltarea județului.

 

Practic, Zetea a reușit doar în chermezele și parangheliile pe care le organizează, cu bani exclusiv publici, după Principiul Juvenal (actualizat și perfecționat de primarul Cherecheș): „dă la popor” mâncare, băutură și „circ” (muzichie). Chefuri ieftine, plătite scump (din bugetul public), menite să-i aducă notorietate (pe care ulterior, în „electorală”, o va transforma în voturi) și să accentueze lobotomizarea maramureșenilor care nici măcar nu-și mai pun întrebări privind dezastrul economic și administrativ în care este județul.

 

Și, da, a mai reușit ceva: să-și mărească leafa până acolo încât depășește 20 de salarii minime pe economie. Dar merită, pentru că el este vătaful județului și acreditează mereu falsa idee că a supus toți primarii județului, pentru că „le dă” bani cum nu le-a dat nimeni înaintea sa. Să rămânem la bani, doamnelor și domnilor, pentru că aici e chintesența politicii actuale autohtone.

 

Urmează demontarea unui alt mit: „Zetea (prin Dragnea) dă bani mulți Maramureșului” – pentru a-i transforma în slugi supuse pe oștenii din armata primarilor PSD din județ. Fals. Dau bani puțini, doar mint/manipulează că-s mulți. În timpul mandatului lui Zetea, administrațiile publice locale (primăriile) din Maramureș au fost chiar mai puțin subvenționate de la bugetul de stat decât în timpul lui Zamfir Flore Ciceu, fostul președinte dumbrăvițean, rămas în istoria administrației maramureșe sub binemeritata poreclă de sorginte apașă „Cel care nu făcea nimic”. Ei, Zetea e sub „Cel care nu făcea nimic”. Să vorbească cifrele oficiale.

 

„Influența” lui Zetea la nivel central

 

În ultimii cinci ani (perioada 2013-2017), administrațiile locale (primăriile) din județul Maramureș au fost subvenționat de la bugetul de stat cu suma totală de 776,2 milioane de lei. Vă reamintesc a fost o perioadă în care PSD a condus permanent Guvernul, una în care Zetea a condus PSD-ul județean. Concluzie: în clasamentul subvențiilor primite de primării de la bugetul de stat, Maramureșul se situează pe locul 20 (din 41 de județe + capitala București), adică fix la jumătate. Ca apa sfințită sau ca fularul vara, nici n-ajută, nici nu-ncurcă.

 

Precizare: vorbim doar despre așa-numitele „subvenții politice”. Spre deosebire de cotele defalcate din impozitul pe venit și a cotelor defalcate din TVA, subvențiile de la bugetul de stat nu sunt stabilite printr-un algoritm clar, fiind dirijate/repartizate subiectiv (mai exact, în funcție de influența/apartenența politică a primarului/parlamentarului respectivei comunități). Practic aceste subvenții politice vizează menținerea dependenței de “centru” (de puterea politică de la guvernare).

 

Deci, pe locul 20 din 42, atât de influent Zetea. Pentru comparație, adevărații bogații/influenții au luat în această perioadă dublu, și nu vorbim doar de București, ci și de Iași, Vâlcea, Timiș, Bihor, Neamț, Prahova, Suceava (aceștia sunt cei opt granzi care au fost subvenționați cu sume cuprinse între 1,5 miliarde de lei și peste 1 miliard de lei). Pentru „răsucirea cuțitului în rană”, iată alte județe care au încasat în aceeași perioadă de timp subvenții mai mari decât județul „protejat” de Zetea, cel care acreditează falsa idee că stă „de-a dreapta lui Dragnea”: Mehedinți, Bistrița-Năsăud, Olt, Vrancea, Hunedoara, Buzău, Dâmbovița, Argeș, Bacău, Cluj, Constanța.

 

Adevărul: locul 27 din 42

 

Să ne referim doar la cei doi ani (2016 și 2017) în care Zetea a acaparat funcția de președinte al CJ Maramureș pe persoană fizică și-și face poze cu primarii de fiecare dată când semnează câte o maculatură numită „finanțare pe PNDL 2” (doar 15% dintre aceste proiecte ajung să fie finanțate în mod real), manipulând opinia publică slabă de înger că, iată!, PSD se ține de cuvânt cu haștag în față.

 

Repet, acele exerciții sunt minciuni eminamente electorale: o viitoare analiză a 2mnews va demonstra (pentru că există termen de comparație, PNDL 1) cât de adâncă și gravă e această minciună politică conform căreia localitățile prosperă prin includerea unor proiecte (care de fapt nu-s proiecte, ci niște coli de hârtie mai degrabă numite intenții de proiecte) în miraculosul PNDL 2. Iar primarii se complac voluntar în această minciună care are un singur scop: în contextul în care nu facem nimic, măcar să dăm senzația că urmează să facem.

 

Revenim la Zetea: în 2015, când CJ era condus de „Cel care nu a făcut nimic” (Ciceu), primăriile din Maramureș au primit subvenții politice de 193 de milioane de lei. În 2016, când CJ Maramureș era condus de Zetea, primăriile au primit subvenții politice de 181,3 milioane de lei. În 2017, acestea s-au redus și mai mult, ajungând la un total de 151,3 milioane de lei.

 

Știți ceva, poate e semnificativ și acest calcul, făcut prin raportarea subvenției politice la numărul de locuitori. Maramureșul e în jumătatea de jos a clasamentului: pe locul 27 din 42. Practic, în ultimii cinci ani s-au încasat subvenții politice de 1.472 de lei / cap de locuitor. În concluzie, în fiecare an, administrațiile locale din județ primesc pentru un locuitor subvenții de 294,4 lei. Influența lui Zetea, locul 27 din 42. Fală mare, traistă goală…

 

Era să omit ceva: de ce e important acest calcul? Pentru că subvențiile de la bugetul de stat fac diferența în privința investițiilor locale (în special în cazul comunităților mici – orașe și comune), acestea acoperind, în medie, 50% din valoarea totală a bugetului de investiții al unei localități. Precizare: calculele au fost făcute pe baza cifrelor/sumelor raportate de instituții oficiale și cuantificate de Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale și Institutul Național de Statistică.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here