PROTEST – Angajații Serviciului de Probațiune Maramureș și-au întrerupt activitatea, nefiind de acord cu paza deținuților care își vor executa pedepsele la domiciliu

0
363

BRĂȚARA ELECTRONICĂ. Serviciul de Probațiune Maramures și-a întrerupt activitatea astăzi, începând de la ora 9, „în semn de protest față de prevederile proiectului de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de  libertate care urmează a  primi votul final azi, în Parlamentul României”. Lavinia Sabău, PR al Serviciului de Probațiune Maramureș, a anunțat că protestul este unul spontan și că va dura până la ora 13.

 

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) se opune transformării consilierilor de probațiune în gardieni însărcinați cu paza deținuților care își vor executa pedepsele la domiciliu, prin supraveghere cu brățară electronică, așa cum prevede proiectul de lege.

 

Consilierii din serviciile de probațiune consideră că plasarea unor astfel de atribuții în sarcina lor nu doar că este total nepotrivită (în raport cu pregătirea și poziția acestora în cadrul sistemului de justiție), dar că va afecta funcționarea sistemului de probațiune (care se confruntă de câțiva ani cu probleme grave legate de lipsa resurselor umane și materiale) și siguranța publică (în condițiile în care supravegherea viitorilor deținuți cu brățară electronică va fi deficitară).

 

În cele 41 de servicii de probațiune din România lucrează 552 de consilieri, care au în evidență aproape 100.000 de persoane condamnate pentru diverse infracțiuni la pedepse neprivative de libertate (amânarea aplicării pedepsei, suspendarea pedepsei, măsurile educative aplicate minorilor), în 2017 înregistrându-se o creștere de aproximativ 30% a numărului de cazuri aflate în lucru față de anul 2016. În medie, un singur consilier de probațiune supraveghează în jur de 200 de persoane condamnate, spre deosebire de colegii săi din alte țări europene, care gestionează cel mult 50 cazuri/consilier. Prin comparație, în sistemul penitenciar își execută pedeapsa în regim de detenție în jur de 23.000 de condamnați (de 4 ori mai puțini decât cei aflați în supravegherea serviciilor de probațiune).

 

Consilieri de probațiune își desfășoară activitatea cu precădere în orașele reședință de județ, unde sunt situate sediile serviciilor de probațiune, la zeci sau sute de kilometri față de domiciliile persoanelor condamnate. Având în vedere lipsa de personal (sunt numeroase județe unde nu există mai mult de 10 consilieri de probațiune), cât și distanțele semnificative care trebuie parcurse, este evident că sistemul de probațiune nu poate asigura în mod real supravegherea deținuților care, conform proiectului de lege, vor executa pedeapsa la domiciliu, cu brățară electronică, în cazul acestora fiind necesare o monitorizare permanentă, inclusiv pe timp de noapte, precum și intervenții rapide în teren în cazul în care condamnații nu respectă condițiile de detenție, un astfel de regim de lucru fiind specific instituțiilor din sistemul de ordine publică , și nu serviciilor de probațiune.

 

Reprezentanții sindicali ai consilierilor de probațiune au transmis obiecțiile de mai sus către membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaților atât în scris, cât și verbal, replica ulterioară a președintelui comisiei, deputatul Eugen Nicolicea, fiind că “cei de la probațiune au venit doar să se plângă, nu să aducă și soluții”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here