PROGRAMUL COMPLET – „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” continuă în Țara Maramureșului

0
1171

EVENIMENT. După o primă săptămână de explorare în Țara Lăpușului, în perioada 23-30 iulie 2017, partea doua a festivalului reia drumul prin Țara Maramureșului, în perioada 13-20 august 2017.

 

“Țara Lăpușului a fost magică, o săptămână de împreună simțire. Fiecare sat a pregătit propriul său microeveniment, fără scenă, cu amplificare minimă, activând oameni, povești, muzicieni, ritualuri. Toate la un loc au declanșat o promovare masivă, resimțită la nivel național, obținută cu resurse financiare foarte reduse. Cheia în această poveste este ceea ce noi numim “Aurul României”: resursele umane de neprețuit ale comunităților rurale. De ce le numim așa? Pentru că au o capacitate unică și foarte valoroasă: posedă secretul fericirii și vor să îl împărtășească cu toți cei care le vizitează!”, a explicat Loredana Ionescu, co-producătorul evenimentului, care în acest an este finanțat parțial de Consiliul Județean Maramureș și Administrația Fondului Cultural Național.

 

“Deschidem partea a doua a festivalului duminică, 13 august, ora 19, în Valea Stejarului, lansând inclusiv Școala de Vară Moș Pupăză. Toți cei care doriți să participați, vă rugăm să fiți prezenți atunci. Am pregătit o săptămână fermecătoare, cu un scop simplu, crearea bucuriei prin cultura tradițională: prin lemn, prin lână, prin muzică, prin dans! Organizăm ateliere meșteșugărești (cioplit, țesut, dans și cântece tradiționale, ceteră, cimpoi și fluier, tulnic, drâmbă) în trei sate: Valea Stejarului, Săpânța și Bârsana. Nu necesită experiență. Sunt pentru adulți și pentru copiii lor! În fiecare seară participăm la o petrecere într-un alt sat gazdă. Duminică, 20 august, la finalul festivalului, ne întâlnim cu toții într-o mare horă a bucuriei la Săpânța. Veniți cu noi în explorarea propriilor rădăcini!”, a declarat Peter Hurley, inițiatorul evenimentului.

 

Fiecare zi a săptămânii este împărțită în trei părți: dimineața – ateliere de meșteșug, după amiaza – ateliere de dans și cântece tradiționale, seara – joc în sat (în fiecare seară în alt sat). Iată programul complet al evenimentului:

 

Duminică, 13 august, ora 19:00 – Recital de pricesne: Măriuca Verdeș, Lenuța și Teodora Purja, Proiecție film, Valea Stejarului;

Luni, 14 august, ora 19:00 și ora 21:00 – Plecare cu microbuz la Mănăstirea Bixad și Mănăstirea Moisei;

Marți, 15 august, ora 15:00 – Joc în sat, Valea Stejarului;

Miercuri, 16 august, ora 18:00 – Joc în sat, Ieud/Săcel;

Joi, 17 august, ora 17:00 – Joc în sat, Valea Vișeului;

Vineri, 18 august, ora 18:00 – Petrecere cu Grupul Iza, Berbești;

Sâmbătă, 19 august, ora 14:00 – 23:00 – Concertele Sus pe Bradova Bârsana, Peter Moynahan, Ducu Hotima, Corbu, Mircea Florian, Dirty Shirt;

Duminică, 20 august, ora 16:00 – Reuniunea Satelor, Săpânța. Ora 18:00 – Hora în jurul Cimitirului Vesel.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ