PROGRAM COMPLET – Filme la iarbă verde: timp de două zile, pe Câmpul Tineretului din Baia Mare, NexT și 13 filme de scurtmetraj

0
714

EVENIMENT. În 22 și 23 august, începând de la ora 21, pe Câmpul Tineretului din Baia Mare, Caravana Filmelor NexT vă propune două… seri de picnic și scurtmetraje românești, un eveniment care celebrează Centenarul Marii Uniri cu proiecția unor scurtmetraje românești de arhivă.

 

Filmele alese acoperă întregul centenar, primul scurtmetraj românesc documentat datând din 1913, selecția incluzând nume esențiale ale cinematografiei românești (de la Jean Georgescu la Ion Popescu Gopo, de la Mircea Daneliuc la Cristian Mungiu), dar și scurtmetraje foarte valoroase, inedite și aproape necunoscute astăzi, care împreună arată o imagine de ansamblu a primului secol de România.

 

Tematicile abordate în aceste filme traversează secolul, observându-se influența lui Caragiale, a Moromeților și altor scrieri clasice, documentează diferite subiecte ce țin de urbanistică și arhitectură, și dezvoltă un stil cinematografic național recunoscut pe plan internațional (în 1957, Ion Popescu Gopo primește premiul Palme d’Or la Cannes pentru scurtmetrajul său „Scurtă istorie”).

 

Iată programul complet al evenimentului:

Miercuri, 22 august, ora 21

Așa e viața – regia Marin Iorda (1928)

Scurtă istorie – regia Ioan Popescu Gopo (1957)

Arta apărării individuale – regia Ovidiu Bose Paștină (1980)

Mariana – regia Cristian Mungiu (1997)

Poveste la Scara C – regia Cristian Nemescu (2002)

Călătorie la oraș – regia Corneliu Porumboiu (2003)

Lampa cu căciulă – regia Radu Jude (2006)

* cel mai premiat scurtmetraj romanesc

Radu + Ana – regia Paul Negoescu (2007)

Joi, 23 august, ora 21:

 

* Seara de joi, 23 august, este dedicată filmelor de scurtmetraj realizate de tinere femei regizor din România, pentru a celebra contribuția regizorilor-femei la patrimoniul cinematografic românesc.

 

30-40-50 – regia Iulia Rugină (2012)

Idle – regia Raia Al Souliman (2013)

Fereastra – regia Georgiana Moldoveanu (2014)

Duminică – regia Sânziana Nicola (2014)

O lume nouă – regia Luiza Pârvu (2014)

 

Misiunea Caravanei este de a aduce filmele NexT în orașe unde posibilitățile de vizionare a filmelor de scurtmetraj sunt reduse, iar alternativele de vizionare a filmelor în aer liber sunt puține sau inexistente. Evenimentul este dedicat întregii familii și este creat sub conceptul de picnic și cinema sub clar de lună. Intrarea la toate proiecțiile este liberă.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here