PROFIT – Magazinul Universal Maramureș și-a depășit propriile previziuni, egalându-și în doar nouă luni profitul obținut anul trecut

0
1184

ECONOMIE. Firma care administrează primul mare centru comerical edificat în municipiul Baia Mare, compania Magazin Universal Maramureş SA, a înregistrat după primele nouă luni din acest an un profit net de peste 1,7 milioane de lei (1.712.365 lei), aproape cât întreg profitul pe anul trecut. Firma și-a bugetat pentru 2018 un profit net de 1,6 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 3,72 milioane de lei, dar a reușit doar după primele trei trimestre să-și depășească peviziunile.

 

Profitul firmei (care este condusă de Anamaria Curtean, director general și președintele Consiliului de Administrație) este în creştere cu 31,55% (respectiv cu 410.712 lei) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania este controlată de alte trei firme: Actrom SRL (24,93%), Romada SRL (22,09%) și Silvania Center SA (15,84%) – primele două sunt din Cluj-Napoca, iar ultima, din Zalău -, restul acţiunilor (37,12%) fiind împărţite de alţi investitori de pe piaţa alternativă de capital.

 

În primăvara anului trecut, acţionarii principali ai societăţii au decis contractarea unui credit bancar de 9 milioane de lei, pe care l-au garantat cu ipoteci mobiliare şi/sau imobiliare. Motivaţia accesării creditului bancar era de a achiziţiona „valori mobiliare” în cuantum de 11,2 milioane de lei (aproximativ 80% din sumă urma să fie acoperită din creditul respectiv). Decizia a dus la creșterea acțiunilor companiei cu 47%, la începutul acestui an.

 

Istoric Magazinul Maramureș

 

Magazinul Universal Maramureș a fost dat în folosinţă în luna mai 1980, fiind administrat de fostul ICSMI, ulterior tranformat în Industrialcom SA. În 1994, Industrialcom SA se divizează în patru societăţi, cea mai mare (căreia i-a revenit gestionarea Magazinului Universal Maramureș) luând denumirea bunului pe care urma să-l administreze.

 

În vara anului 1994, Magazinul Universal Maramureș avea 225 de angajați și comerțul cu amănuntul ca activitate de bază. Din 1997, firma își completează activitatea cu închirierea de spaţii comerciale, fapt care a dus la creşterea cifrei de afaceri.

 

În acest moment, închirierea suprafețelor din fostul magazin universal de pe vremea comunismului (care are o suprafață utilă închiriabilă de 8.700 de metri pătrați) este principala activitate, cei mai mari chiriași fiind Profi, Raiffeisen Bank, Casa Textilelor, Familia Costin (cei care administrează restaurantul-cofetărie de la etajul 1), Geo X Vison (florăria de la parter) și Euro Aim Office (casa de schimb valutar de la parter).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here