PREMIU – Scenografa Gabriella Spiridon a câștigat trofeul de debut al festivalului național cu un spectacol al Teatrului Municipal Baia Mare

0
758

TEATRU. Scenografa Gabriella Spiridon a câștigat trofeul D-BUTAN-T la Festivalul Național de Debut, organizat de Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, cu spectacolul Teatrului Municipal Baia Mare „Povești din bucătărie”. Spiridon, originară din Miercurea Ciuc (jud. Harghita) este scenograf freelancer, a absolvit în 2016 arhitectura la Universitatea din Westminster și a colaborat în ultimii doi ani și pe proiecte de scenografie cu teatre din România.

 

Împreună cu premiul obținut de scenografa spectacolului „Povești din bucătărie”, aceasta a câștigat și un contract cu teatrul organizator al festivalului național. În concurs au fost înscrise peste 20 de spectacole semnate de scenografi debutanţi, dintre care juriul a selectat cinci („Lecţia” – lucrarea de disertaţie a Mădălinei Sandu şi a Andreei Tecla; „Avioane de hârtie” – Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, scenografia: Sabina şi Bianca Veşteman; „Dragă Elena Sergheevna” – Teatrul „Bacovia” din Bacău, scenografia: Răzvan Bordoş; „Sub apă” – Teatrul „Matei Vişniec” din Suceava, scenografia: Raluca Alexandrescu; „Poveşti din bucătărie” – Teatrul Municipal Baia Mare, scenografia: Gabriella Spiridon).

 

“Poveşti din bucătărie” (dramaturgie – Ana Cucu Popescu, scenografie – Gabriella Spiridon, regia – Cristian Ban) aduce în faţa spectatorilor sinceritatea şi căldura unei întâlniri din bucătăria unui prieten drag și face o radiografie a uneia dintre cele mai confuze perioade din istoria recentă a României: anii ’90.

 

 

 

Spectacolul este unul realizat după metoda „devised theatre”, astfel încât textul ce stă la baza sa a luat naştere pornind de la experienţele personale şi amintirile membrilor echipei de creaţie. În distribuția spectacolului (care a avut premiera în 18 martie 2018 la Teatrul Municipal Baia Mare): Inna Andriuca, Eduard Trifa, Denisa Blag, Eduard Bîndiu, Alexandra Vanci, Dragoș Călin, Mircea Gligor, Petru Damșa.

 

Festivalul Național de Debut D-BUTAN-T este consacrat debutului și în 2018 a avut loc cea de-a treia ediție. Primele două ediţii au fost consacrate debutului în actorie, respectiv regie, fiind câștigate de actriţa Paula Rotar şi regizorul Nagy Botond, iar ediţia 2019 va fi dedicată coregrafiei şi filmului de teatru.

 

2mnews

 

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here