PILULA DE LECITINĂ – Cum și-a amintit în 2018 primarul Cătălin Cherecheș ceea ce uitase în 2017: că l-a împrumutat în 2016, cu 500.000 de euro, pe… denunțătorul său, Cristi Șpan

0
1504
Cristian Șpan și Cătălin Cherecheș

ANALIZĂ COMPARATIVĂ. Astăzi este despre lecitină. Vorba lui Dăncilă, “orice om îi este frică de” uitare („duamna Veorica” se referea la plângerea penală, dar nu-i potrivit să vorbim de funie-n casa spânzuratului, așa că să rămânem la uitare). Deci, să nu uităm, ne-a amintit asta și domnul Stancu (nu, nu ăla de-a jucat la FCSB, ci scriitorul, Zaharia – „Să nu uiți, Darie”) – și frații Gibb (ăia cu „Don’t forget to remember”, Bee Gees).

 

Așadar, pentru că “orice om îi este frică de” uitare, în 1846, un chimist și farmacist francez pe nume  Theodore Gobley (un speculant nenorocit J) a descoperit anti-uitarea (mai exact metoda de îmbunătățire a funcțiilor cognitive și a puterii de concentrare) și a botezat-o lecitină, după denumirea greacă a gălbenușului de ou din care a izolat această substanță organică fosforată. Concluzie: avem antidot împotriva uitării (since 1846). Totuși, mai uităm – că oameni suntem. Însă, pentru că uitarea acționează similar cu beția (din care te mai și trezești), ne și reamintim – că tot oameni suntem.

 

Poate să i se întâmple oricui asta (cu reamintirea), inclusiv primarului Cătălin Cherecheș. Să ieșim așadar din sfera farma și să pătrundem în cotloanele administrative pentru a saluta această princiară reamintire. God save Lecithin!

 

O jumătate de milion de euro,  uitați

 

Din nefericire pentru cei care-și dedică viața, cu atât de profundă abnegație și dezinteres în folosul obștii, adică a noastră, a… a noastră, aleșii și funcționarii publici, naiba știe prin ce eroare de interpretare a democrației, sunt obligați să-și facă public averile și interesele (adică implicațiile în firme, organizații etc.). E o prostie evidentă pe care nu știu de ce nu au eliminat-o încă, așa că trebuie s-o respecte. Dar istoria politică a acestui popor ne-a demonstrat că niciodată nu e prea târziu, deci e posibil să fie înlăturată obligația asta care, uite, iscă atâtea probleme #ÎndrăzneșteSăCrezi.

 

Comparând declarațiile de avere din 2017 și 2018 (ultima fiind depusă recent, în 15 iunie, legea asta…) ale primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, principala observație este că acesta și-a amintit în 2018 că l-a împrumutat, în anul 2016, în nume personal, cu o jumătate de milion de euro pe denunțătorul său, Cristian Șpan. În 2017, acest aspect lipsește din declarația de avere a alesului băimărenilor. Pur și simplu a uitat omul (chiar dacă e el Întâiul Ales) că acordase un împrumut de 500.000 de euro și gata, ce atâta tevatură.

 

Nu-i problemă, primarul Cherecheș a avut de unde, că doar e bogat, fiind un strălucit și de succes economist, bașca că are o mamă nu doar deputat și nu doar bogată, ci și grijulie și darnică, care i-a virat (în 2010) fiului un “dar manual în numerar” de 1,5 milioane de euro (știți povestea, n-o reluăm). Oricum, am rămas toți săracii cu dilema asta: volumetric, cât e 1,5 milioane de euro? M-am străduit să  aflu, întrebându-l în mai 2011 pe Cherecheș, pe atunci deputat aspirant la fotoliul de primar (eliberat în urma arestării lui Cristian Anghel), dar răspunsul a fost un zâmbet.

 

În fine, să revenim, în balanță – c-așa-i în viață, unii-s sus, alții, jos -, viitorul denunțător (Șpan) era strâmtorat, mă gândesc, și primarul de aleasă omenie și spirit caritabil, acționând pe principiul solidarității între oameni, i-a virat o jumătate de milion de euro. „Ia, mă, și tu o juma’ de milion de euro de aici, mi-i dai când poți, nu-i problemă, oameni suntem!”.

 

Sigur, pe lângă uitare, și salutata reamintire, rămâne o mică, dar mică-mică de tot dilemă. Aceste declarații sunt documente oficiale, nu șervețele desenate pe un colț de masă-n Lumiere, și se completează, pe proprie răspundere, dar „cunoscând prevederile articolului 326 din Codul penal, privind falsul în declarații”. Practic, o declarație de avere este „un act public și semnatarul răspunde în fața legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menționate”.

 

Declarația de avere din 2017, a fost completată în 8 iunie 2017. Declarația de avere din 2018, a fost completată în 15 iunie 2018. Conform ultimei, împrumutul a fost acordat în 2016. Cel mai probabil înaintea reținerii și arestării sale, 26 aprilie 2016. Atunci de ce nu a fost el consemnat în declarația din 8 iunie 2017 (la o lună după ce și-a reluat atribuțiile de primar, mai 2017) și doar în cea din 15 iunie 2018? A uitat (cred). „Răspunde în fața legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menționate”? Eu zic că dacă-i uitare nu se pune…

 

By the way

 

În afara acestei inadvertențe de o jumătate de milion de euro (omisiune prin uitare, niciun dubiu, nu?), Cherecheș are aceleași terenuri, aceeași casă, aceeași casă de vacanță, acealași SUV Porsche Cayenne, aceleași ceasuri de mii și zeci de mii de euro, i-a fost restituit împrumutul de 150.000 de euro dat în 2016 (generos a fost edilul băimărean în acel an fatidic) unei băimărence.

 

Deci, e realativ bine. Chiar dacă în declarația din 2018 apare și un împrumut de 30.000 de lei pe care l-ar fi luat în primăvara anului 2016, la cafeneaua Presto din Baia Mare, de la Mircea Tocaciu (patronul unei firme din urbe), nici acesta trecut în declarația de avere din 2017, așa cum cere legea (e vorba despre banii pe care Cherecheș susține în instanță că i-a dat lui Șpan pentru clubul de fotbal). În consecință, de acest împrumut a uitat mai mult timp, dar e bine că și-a reamintit tot în 2018. 2018 e un an bun pentru reamintiri.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here