PERPETUARE – Lăpușul poluat: Remin, încă un accident ecologic, cauzat la galeria Breitner a fostei mine Băiuț

0
1041

MEDIU. Un zgomot puternic pe care localnicii din comuna maramureșeană Băiuț l-au auzit venind dinspre fosta galerie Breitner, urmat de deversarea apelor de mină care au împânzit zona, poluând-o, au fost factorul declanșator al alertei de mediu.

 

Deversarea apelor de mină în Băiuț i-a adus la fața locului pe cei din Primărie și din Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Băiuț, pe pompierii militari de la Pichetul din Târgu Lăpuș, pe cei de la Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, pe reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș și pe eternii nevinovați cărora nu le miroase gura deși mestecă usturoi în permanență Remin și Conversmin.

 

Practic, localnicii și pompierii au intervenit pentru ca apele de mină să nu inunde gospodăriile din zonă.  situate în zonă. Instituția Prefectului a comunicat că “s-a lucrat pentru curățarea și degajarea zonei afectate de materialul antrenat de apele de mină. La debușarea din galerie, apa prezenta o culoarea roșiatică, specifică coloristicii metalelor existente în perimetrele miniere Văratic, Cizma și Breitner. Drumul județean a fost spălat pe o lungime de 400 de metri. La această oră, fenomenul deversării accidentale de ape de mină este în diminuare”.

 

Specialiștii de mediu au prelevat probe de apă din râul Lăpuș, unde s-au deversat apele de mină, pentru evaluarea stării de calitate. “Întregul tronson al râului Lăpuș, aval de localitatea Băiuț, până la confluența cu râul Someș este monitorizată și periodic vor fi prelevate probe de apă care vor fi analizate în laboratorul SGA”, a mai anunțat Instituția Prefectului.

 

Despre producerea poluării accidentale la galeria Breiner au fost anunțate instituțiile abilitate de la nivel central și a fost convocat în ședință extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, unde s-a dispus convocarea CNMPN Remin, SC Conversmin, administratorilor judiciari și administratorului special în vederea alocării de resurse necesare pentru punerea în siguranță a galeriei Breiner.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here