PATRIMONIUL MONDIAL – Controale la cele opt biserici monument UNESCO din Maramureş

0
1175
Biserica „Sfinții Arhangheli” din Plopiș (foto: mapio.net)

IGNORANŢĂ. În satele Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș şi Șurdești (ambele, aparţinătoare de comuna Șisești), Poienile Izei, Rogoz (sat aparţinător de oraşul Târgu Lăpuș), echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş vor desfăşura noi acţiuni de control, îndeosebi la cele opt biserici monument UNESCO.

 

Acţiunile au fost solicitate de directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, dr. Ioan Marchiș, care a avertizat conducerea instituţiei de reprezentanţă a Guvernului în judeţ că acestea nu sunt nici în acest moment dotate cu paratrăsnete – deşi acest tip de instalaţie este cunoscut încă din antichitate – şi că sistemele de protecţie împotriva incendiilor sunt deficitare.

 

Prefectul Sebastian Lupuț a subliniat faptul că bisericile de lemn, îndeosebi cele aflate sub protecţia UNESCO, trebuie, conform obligaţiilor internaţionale asumate, să fie protejate împotriva incendiilor, iar şeful ISU Maramureş, colonel Ioan Mureșan, a confirmat faptul că și în acest an sunt planificate controale de acest tip la obiectivele UNESCO. Marchiş atrage atenţia asupra lipsei paratrăsnetelor de pe bisericile de lemn din judeţ încă din 2012, însă problema nu a fost încă rezolvată, în pofida faptului că respectivele instalaţii au costuri reduse.

 

Maramureşul prezintă cea mai mare densitate de monumente UNESCO din lume, pe o suprafaţă de 6.215 km² existând opt monumente incluse în patrimoniul mondial: Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bârsana, Biserica „Sfântul Nicolae” din Budeşti, Biserica „Sfânta Parascheva” din Deseşti, Biserica „Naşterea Fecioarei” din Ieud Deal, Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Plopiş, Biserica „Sfânta Paraschiva” din Poienile Izei, Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Rogoz, Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Şurdeşti.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here