PASIVITATE – Cine i-a „confiscat” primarului Cherecheș, rămas fără reacție, „Festivalul Castanelor”

1
1956
Cătălin Cherecheș - prins în propria-i „piruetă”

EDITORIAL. Din 1993 și până în 2014, sărbătoarea Băii Mari s-a numit „Sărbătoarea Castanelor”. Din 2015, primarul Cătălin Cherecheș a decis că sărbătoarea metropolei pe care o conduce administrativ trebuie redimensionată, sigur, doar verbal, scriptic, pentru a ajunge la dimensiunea propriului ego. Trebuia redimensionată la fel ca orice făcea/gândea/implementa Cherecheș în urbe și care era fals prezentat publicului ca fiind cea/cel mai mare, cel mai frumos (amintiți-vă de multiplele și consecventele minciuni manipulative de tipul: cel mai mare brad, cel mai frumos iluminat stradal de sărbători, cel mai mare parc industrial, cel mai mare parc natural, cel mai mare spectacol de muzică tehno etc.) sărbătoarea trebuie redimensionată. Să devină mai mare.

 

De ce trebuia Cherecheș să afirme mereu că avem „cel mai mare” orice, deși știa că nu e adevărat? Din punct de vedere psihologic, reacțiile de acest tip, mitomania bazată pe falsa redimensionare, denotă (printre altele) frustrare. Din punct de vedere manipulativ, propagarea falsei redimensionări e caracteristică regimurilor/elementelor dictatoriale/opresive (nazism, comunism etc.). În fine, cauzele perpetuării minciunilor de tip „cel mai” sunt mai puțin importante pentru urbe, iar pentru ales, din punct de vedere medical, sunt tratabile.

 

Însă pentru oraș e important că tânărul și adulatul edil a decis, singur-singurel, că în Cetatea cea Mare (Baia Mare), sărbătoarea trebuie să devină Festival. În consecință, în 2015, Sărbătoarea Castanelor (eveniment gândit de fostul edil Cristian Anghel și botezat așa de soția acestuia) a devenit „Festivalul Castanelor”. Nu analizez dacă decizia e rea sau bună, scopul acestei scrieri având alt subiect. Reținem atât, din septembrie 2015, sărbătoarea orașului Baia Mare se numea, așa cum se numește și acum, Festivalul Castanelor.

 

 

Festivalul Castanelor 2015

 

Festivalul Castanelor 2016

 

 

Înregistrarea mărcii

 

Una dintre cauzele pentru care primarul Cherecheș este atât de urât de dușmanii săi este o trăsătură definitorie a caracterului său: actualul edil înregistra (pe numele său sau pe al unora dintre locotenenții săi) la OSIM marca contestatarului său, profitând de faptul că acesta a neglijat aspectul – exemplele sunt numeroase și deținem dovezi în acest sens. Practic, „fura” marca neadulatorilor (profitând de o portiță legislativă ce funcționează, eronat și neeuropean, în baza principiului „primul venit, primul servit” „dreptului de a deține”). Apoi, râdea.

 

În aparență o copilărie, acest rapt lipsit de orice umbră de fair-play i s-a întâmplat, de această dată, chiar lui. Neînregistrând la OSIM marca Festivalul Castanelor, în toamna anului trecut (21-30 octombrie), după ce în Baia Mare tocmai avusese loc cea de-a doua ediție a Festivalului Castanelor, ditamai Plazza România Mall a organizat în București primul festival cu același nume.

 

 

Festivalul Castanelor 2016 București

 

 

De organizarea evenimentului de tip „outdoor food festival” s-a ocupat firma Accente Noi Fair, o companie specializată în servicii de promovare a mărcilor prin intermediul târgurilor și expozițiilor. În variantă prescurtată, Festivalul Castanelor 2016 din București a promovat produsele preparate (de chefii Cătălin Scarlatescu și Gabriel Toader) din castane și au fost două concerte (Vunk și Jurjak).

 

Ciudate sunt trei aspecte: nici primarul Cherecheș, nici Accente Noi Fair (sau Plazza România) nu au înregistrat la OSIM marca Festivalul Castanelor și edilul nu a reacționat în niciun fel la decizia bucureștenilor de a-și denumi evenimentul exact cu titulatura celui care exista în Baia Mare încă din urmă cu un an, fapt care nu îl caracterizează. În consecință, după Festivalul Castanelor 2017 din Baia Mare, puteți repeta experiența cu Festivalul Castanelor 2017 din București. Nu pot trece peste dilema neînregistrării mărcii unui eveniment în care se investesc în acest an peste 600.000 euro. Nu suntem noi „cei mai”?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. De curiozitate, Sarbatoarea Castanelor este inregistrata?
    Caci, sincer, dupa ce va trece epoca de aur 2 cache, cred ca se va reveni la denumirea originala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here