OPERAȚIUNEA EXPROPRIEREA – Alte trei importante imobile din Centrul Vechi al Băii Mari, supuse procedurii de preluare în patrimoniul urbei

0
1109
Casa Elisabeta, Baia Mare

PATRIMONIU. Trei clădiri din Centrul Vechi (Piața Libertății) al municipiului Baia Mare urmează să fie preluate în patrimoniul orașului. Casa Iancu de Hunedoara (numită și Casa Hunyadi, Casa Elisabeta sau Erzsebet), Casa Bay și imobilul din Piața Libertății nr. 1 vor intra în tăvălugul administrativ al demersurilor în vederea preluării în patrimoniul municipiului Baia Mare, împreună cu terenurile aferente.

 

Motivația administrației constă în „realizarea unor lucrări de interes public”. Ca și în alte cazuri anunțate (niciunul însă pus în practică), se va întocmi rapoarte de evaluare (pentru stabilirea valorii de piaţă a imobilelor teren şi construcţii) – fapt pentru care astăzi, 30 martie, se va aproba alocarea sumelor necesare din bugetul local -, apoi comisia de licitaţie va negocia cu proprietarii preluarea imobilelor, iar dacă până în ultima zi a lunii mai acestea nu se vor concretiza se va solicita Consiliului Local aprobarea demarării procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică.

 

Casa Elisabeta este cea mai veche construcție civilă din oraș, fiind edificată la jumătatea secolului al XV-lea, la ordinul lui Iancu (Ioan) de Hunedoara (pentru soția sa, Elisabeta Szilágyi) și finalizată în timpul domniei regelui Matei (Matia) Corvin. Casa Bay este un edificiu de secol XVI-XVIII, iar imobilul din Piața Libertății nr. 1 aparține unei persoane fizice (Sellam Perez David), proprietară a mai multor imobile de patrimoniu din Centrul Vechi al Băii Mari.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here