OFICIAL – Intensitatea vântului în timpul urgiei care a lovit Baia Mare: 94 km/h, furtună de gradul 10 (gradul maxim, atins în timpul unui uragan, fiind 12)!

0
5637

CALAMITATE. 26 m/s… sau 94 km/h. Știți ce e asta? Viteza vântului înregistrată în timpul furtunii de duminică seara în Baia Mare, conform înregistrărilor oficiale ale Centrului Meteorologic Transilvania Nord. OK, dacă cifrele astea nu vă spun prea mult să comparăm: în timpul unui uragan, viteza vântului este de la 119 km/h. Încă o comparație: pe scara Beaufort (care clasifică intensitatea vântului), furtuna din Baia Mare s-a încadrat la gradul 10, gradul maxim (uragan) fiind 12.

 

Și acum, probabil că aveți o imagine mai clară despre intensitatea furtunii care a devastat municipiul de reședință al Maramureșului. Încercați, însă, să vă imaginați forța mecanică pe care o exercită mișcarea aerului la această viteză asupra obiectelor de pe suprafața terestră. Am considerat important să vă informăm asupra acestui aspect, observând că, în spațiul public, s-au înmulțit îngrijorător criticile împotriva autorităților în seama cărora sunt puse numeroase pagube materiale înregistrate în timpul furtunii.

 

O parte a sistemului nu a funcționat, corect. Și e necesară o analiză a acestui aspect și o corecție. Însă, chiar dacă ar fi funcționat perfect, intensitatea acestei urgii ar fi cauzat aproape aceleași pagube. “Au fost smulse acoperișurile din tablă pentru că au fost edificate fără autorizație și fără respectarea principiilor de siguranță în construcții”, “au fost îndoite semne de circulație și panouri publicitare de mari dimensiuni din același motiv”… Priviți fotografia crucii îndoite de pe turla bisericii. Sau turlele bisericilor de lemn prăbușite. Sunt imagini care vorbesc despre forța vijeliei. Ce se putea face? Să fie edificate bisericile din lemn folosind beton?

 

Centrul Meteorologic Transilvania Nord, vântul a atins la rafală vitezele: Baia Mare – 94 km/h, Ocna Șugatag – 86 km/h, Târgu Lăpuș – 83 km/h, Sighetu Marmației – 63 km/h. „Vântul a avut aspect de vijelie în localitățile Baia Mare, Târgu Lăpuș, Cavnic, Groșii Țibleșului, Răzoare, Copalnic, Suciu de Jos”.

 

În situații de acest gen, îmi pare deplasat să utilizăm sloganul reclamei la fixativ: „Coafura rezistă”. La dimensiunea furtunii de duminică, nu rezista mai nimic. Nu a suflat lupul din „Cei trei purceluși” peste o căsuță din paie, ci a suflat un vânt cotat la 10 grade Beaufort. Celor care se întreabă cum au rezistat, totuși, unele acoperișuri din tablă sau unele panouri, le sugerez ca înainte să afirme că alea-s trainice și astea care-au fost smulse nu au fost, să se informeze de la un specialist despre modul în care se mișcă vântul în timpul unei furtuni de 10 grade. #PonderațiȘiInteligenți

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here