OFICIAL – Al optulea caz de pestă porcină africană confirmată în Maramureș la un mistreț

0
321

PESTĂ PORCINĂ. Pe fondul de vânătoare a fost găsit un porc mistreț mort, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București confirmând în acest caz prezența virusului pestei porcine africană. Acesta este al optulea caz de pestă porcină africană diagnosticată și confirmată la porcul mistreț în județul Maramureș.

 

Directorul adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop, a precizat că nu sunt înregistrate cazuri de pestă la porcul domestic în județ, dar că boala este virală și extrem de contagioasă, chiar dacă pesta porcină este prezentă în mediul silvatic. Conform legii, a fost stabilită zona infectată pe o suprafață de 8 kilometri care include trei fonduri de vânătoare, respectiv localitățile Rona de Sus, Rona de Jos, Coștiui, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Crăciunești, Valea Vișeului.

 

De asemenea, a fost delimitată pe o suprafață de 5 kilometri zona tampon, aceasta incluzând cinci fonduri de vânătoare, respectiv localitățile Tisa, Sighetu Marmației, Valea Cufundoasă, Lazu Baciului, Vadu Izei, Valea Stejarului, Oncești, Nănești, Bârsana, Petrova, Crasna Vișeului și Bistra.

 

În fondurile de vânătoare din zona afectată s-a dispus recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire. Exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipele DSVSA Maramureș sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.

 

Mistreții vânați vor fi depozitați în spații frigorifice de către gestionarii fondurilor de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator. În localitățile din zona infectată și zona tampon este interzisă organizarea de târguri de animale.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here