NU VĂ ENERVAŢI – Cum împarte Consiliul Judeţean banii publici: #pentruceicucernici vs. #pâineşicirc

0
724
Tripleta de la conducerea CJ Maramureș (de la stânga la dreapta): Gabriel Zetea - președinte, Lucian Morar și Doru Dăncuș (vicepreședinți)

FINANŢĂRI. Programul judeţean de acordare a sprijinului financiar pe diferite domenii, ăla pe care nu-l bagă-n seamă nimeni pentru că are o titulatură voit neatractivă pentru publicul larg, este un soi de oglindă a modului în care conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş şi-a structurat clasamentul în funcţie de importanţă.

 

Într-un judeţ care rămâne de 11 ani – adică din 2006, după sistarea activităţii principalei ramuri economice a judeţului, mineritul -, la „coada ţării”, nu poţi vorbi despre viziunea inspirată a şefilor principalului for administrativ în privinţa dezvoltării. În ultimii 11 ani, Maramureşul s-a „casat” prin lipsa de discernământ economic a patru oameni care îşi postează acum, falnici, prin CV-uri funcţia de preşedinte CJ: Marinel Kovacs (geolog), Mircea Man (inginer mecanic), Zamfir Flore Ciceu (avocat) şi Gabriel Zetea (economist).

 

Bun, cu primii trei am dat chix, dar măcar cel de acum, falnic şi performant economist, se presupune că ar trebui să aibă habar cu ce se mănâncă materia asta numită „Dezvoltare economică”. Haideţi să vedem cum a-mpărţit marele mic economist lozul financiar din visteria judeţului. În speţă, sunt patru domenii pentru care CJ Maramureş oferă bani pentru diferite proiecte: tineret, sport, cultură şi religie.

 

Se presupune, dacă păstrăm firul logic, că fiind vorba de bani din visteria judeţului, aplicanţii pentru cererile de sprijin financiar trebuie să aducă plus valoare… cui? Cine a răspuns „judeţului” are noţiuni economice. Numai că 99,99% dintre proiectele care au fost până acum finanţate de CJ n-au nicio legătură cu dezvoltarea sau promovarea judeţului. Nu s-a schimbat nimic nici în 2017. Doar privind modul în care s-au repartizat sumele pe cele patru domenii, înţelegi care sunt priorităţile lui Zetea & Co.

 

Cei mai mulţi bani merg spre… cultele religioase #pentruceicucernici, respectiv 1 milion de lei. Pe locul 2-3 în topul importanţei sunt sportul şi cultura (nu vreţi să ştiţi ce înseamnă „cultură” în accepţiunea împărţitorilor bugetului public al judeţului) #pâineşicirc, fiecare domeniu urmând să fie „subvenţionat” cu câte 700.000 lei. În fine, Cenuşăreasa care alege neghina din mazăre e iar tineretul, că ăştia oricum pleacă dincolo şi nici nu prea merg la vot: 250.000 lei (mi se pare corect, doar cucernicia e de cel puţin patru ori mai importantă).

 

Deci, să mai punem de-o şarpantă, să mai scriem nişte cărţi pe care oricum nu le cumpără nimeni, eventual nişte reviste cu care apoi se alimentează centralele termice din instituţii, şi să spunem toţi, deodată, un Doamne-ajută! John Forbes Nash Jr (subiectul filmului „A Beautiful Mind” – „O minte sclipitoare”) a sucombat. Şi nici pisica lui nu se simte prea bine.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here