NICIO PRESIUNE – Cum s-a implicat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, într-o speță de dare/luare de mită: “Normal că m-am interesat de caz!”

0
1311

MITĂ PENTRU BLOC. Pe Dinculescu îl știți – dacă nu, n-ați pierdut nimic, dacă o să primească vreun “dar” cu suspendare de la instanță, fiind judecat pentru luare de mită, puține șanse să mai rămână prin Baia Mare, cel mai probabil se va reîntoarce la matca de unde l-a adus primarul Cătălin Cherecheș, adică în Cluj-Napoca. Oricum, pentru cei foarte curioși: Mircea Dinculescu e fostul arhitect șef al municipiului Baia Mare, venit din Cluj-Napoca în vara anului 2014, după mazilierea „căzutului în dizgraţie” Edmund Futo.

 

La nici doi ani de la numirea sa în funcţia de arhitect şef al municipiului Baia Mare, în iulie 2016, Dinculescu Mircea a fost arestat şi apoi trimis în judecată de DNA Maramureş pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, împreună Vaida Florinel Mihăiţă (cel care-l mituia), dezvoltator imobiliar şi patronul unui bar situat pe strada Şcolii.

 

Conform rechizitoriului DNA, Dinculescu a primit 6.000 de euro de la Vaida, care a construit un bloc de locuinţe fără a respecta proiectul de construcţie şi modificase proiectul de structură, iar pentru întabularea imobilului, avea nevoie de o autorizaţie de reconstrucţie şi de procesul verbal de recepţie a lucrărilor – conform legii, imobilul ar fi trebuit demolat. Dar scrierea aceasta nu este despre Dinculescu, ci despre președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Valer Zetea, citat în procesul în care se judecă speța de dare/luare de mită.

 

Implicarea lui Zetea

 

În variantă extrem de prescurtată, familia lui Zetea (tatăl Vasile și mama Virginica) are o firmă – știți care, aia care în 2010, pe vremea când Gabriel Zetea era atât angajat și reprezentant al firmei, cât și consilier județean, vindea conserve de pește, bomboane, drojdie și apă minerală unei instituții a statului controlată de CJ Maramureș, speță în care 2mnews deține documentele tranzacției (pe care nici cei puși să le ascundă nu mai știu unde le-au ascuns) care atestă starea de incompatibilitate a actualului șef al executivului județean. O incompatibilitate care nu se prescrie.

 

Revenind la speța privind darea/luarea de mită, pe lângă actele comerciale, firma familiei lui Zetea s-a asociat cu firma controlată de inculpatul Vaida Florinel Mihăiţă în construcția unui bloc. Tatăl lui Zetea a fost chemat ca martor, a zis că el nu știe nimic de darea/luarea de mită, de încălcarea legii în timpul edificării construcției și că a participat doar cu bani în această asociere, de afacere ocupându-se doar Vaida.

 

La proces, chemată pentru a depune mărturie, fosta viceprimar Gabriela Hofer (PSD) – în foto – a precizat, aproape înlăcrimată, că, deși nu avea în atribuțiile de serviciu să se ocupe de autorizații de construcție, acestea fiind în sarcina celuilalt viceprimar (Istvan Ludescher), s-a ocupat totuși pentru că… a rugat-o Zetea (acesta, din postură de președinte PSD Maramureș, era șeful ei direct pe linie politică).

 

Adică, atunci când a fost reclamată nerespectarea proiectului blocului respectiv, Dinculescu, din postură de arhitect șef al municipiului, l-a chemat pentru explicații pe Vaida (cel care implementa proiectul). Numai că aceste discuții aveau loc în prezența lui… Hofer, care recunoaște că n-avea atribuții, dar fusese rugată de Zetea să se ocupe. Deci, nicio ingerință în translatarea unei ilegalități spre legalitate. Niciuna (zâmbiți?).

 

E chemat Zetea, care zice că e normal să se intereseze ce se întâmpla cu proiectul respectiv, pentru că era vorba de implicarea firmei familiei sale, dar că a făcut-o așa, colateral. End of story. Zetea e un om cinstit, a venit, s-a hlizit (vezi foto) știind că nu i se poate întâmpla nimic, a declarat că e normal să se implice, apoi a plecat. Ca orice pesedist care se repectă – deși “duamna Veorica”, pesedista șefă a Guvernului, a emis istoricul edict: “Orice om îi este teamă de o plângere penală!”. #ÎndrăzneșteSăCreziÎnZetea.

 

* Fotografiile care ilustrează scrierea sunt proprietatea Transilvania TV News – foto Mircea Mureșan.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here