MOTIVAȚIE – De ce e acuzat, tot de luare de mită, primarul Cherecheș în al doilea dosar trimis în judecată de DNA, în septembrie 2018

0
2379
Cătălin Cherecheș

RECHIZITORIU. În 19 septembrie 2018, DNA Cluj (titulatura completă DNA – Serviciul Teritorial Cluj) l-a trimis în judecată pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în al doilea dosar, pentru “săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, fals în declarații în formă continuată, corupere a alegătorilor în formă continuată”.

 

Un extras al rechizitoriul nr. 12/P/2013 care stă la baza acțiunii DNA împotriva primarului Cherecheș a fost publicat recent, în raportul anual al instituției aferent activității acesteia în anul 2018.

 

Transportul piritelor aurifere

 

În respectiva cauză, pe lângă Cherecheș, au mai fost trimiși în judecată alţi patru inculpaţi: Wermelinger Marco, Mihai Doru Adrian, Mihai Sorinel (în calitate de reprezentanți ai firmelor Werko Trade AG, Romaltyn Mining şi Silnef Mincup), pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, precum și Trifa Nicolae Dan pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

 

În principal, dosarul ajuns în instanţă se referă la contractul de transport al piritei aurifere cumpărate de firma elveţiană Werko Trade AG de la Remin SA, de la depozitele fostei companii miniere din Baia Mare la Gara CFR, cu destinația Portul Constanța, contract executat de firmele Romaltyn Mining şi Silnef Mincup.

 

Conform DNA, Cherecheș ar fi condiționat acordarea autorizației de transport cu autovehicule de mare tonaj pe drumurile din oraș de plata unei sponsorizări, care ar fi fost onorată de cei transportatori. Concret, în urma unei intermedieri făcute de Trifa, Cherecheș ar fi primit de la Wermelinger 150.000 dolari, sumă disimulată în două contracte de sponsorizare, unul în valoare de 60.000 dolari încheiat cu Primăria municipiului Baia Mare și unul în valoare de 90.000 dolari încheiat cu echipa de handbal fete HCM Baia Mare.

 

Ulterior, din sponsorizarea pentru echipa de handbal, 50.000 lei au fost virați în contul unei firme, despre care DNA susține că era controlată de Cherecheș, în baza unui contract privind derularea de campanii de comunicare multimedia.

 

În aceeași perioadă, tot pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza municipiului Baia Mare, Cherecheș ar fi pretins de la Mihai Doru Adrian și Mihai Sorinel peste 10.000 lei și a acceptat de la aceștia 12.000 lei, sumă care urma să fie disimulată tot sub forma unui contract de sponsorizare încheiat cu HCM Baia Mare, însă respectivul contract nu s-a mai concretizat din cauza începerii urmăriri penale „in personam” în această cauză.

 

Firma și… „electoralul” Pise

 

În același dosar, însă, DNA susține că în perioada ianuarie 2011-iunie 2013, Cherecheș, inițial deputat (până în 30 mai 2011) și apoi primar, a efectuat în cadrul unei firme, ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept mai multe operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcțiile pe care le deținea. Respectiv, ar fi negociat și încheiat contracte, ar fi emis facturi etc.

 

De asemenea, din analiza declarațiilor de avere din perioada 2013-2018, date pe propria răspundere de către primarul Cherecheș, procurorul de caz a constatat că acesta a înscris mențiuni nereale. Adică a mințit.

 

În fine, rechizitoriul prezentat în Raportul anual 2018, cuprinde și acuza mitei electorale. Conform DNA, la alegerile locale din 2012, Cherecheș “a oferit unei persoane, președinte al filialei județene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro și 5.000 lei în scopul determinării simpatizanților acelei formațiuni politice să îl voteze pentru funcția pentru care candida, respectiv cea de primar al municipiului Baia Mare”.

 

Speța e cunoscută în urbe ca Autodenunțul lui Pise (Carol Jurisnicz), acesta precizând public că primarul Cherecheș i-a dat bani pentru a le da romilor pe care îi controla în schimbul votului pentru acesta. Cazul a fost investigat (în glumă) și de Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș, fiind clasat extrem de repede.

 

Procesul

 

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce îi aparţin lui Cherecheş, iar dosarul este judecat, în primă fază, la Tribunalul Maramureş.

 

Procesul a început în 29 octombrie 2018, la prima înfățișare fiind citat, în limba engleză, Wermelinger Marco, care are domiciliul în Elveţia, iar a doua înfățișare, care a avut loc în 11 februaruie 2019, cauza s-a amânat la cererea avocatului lui Cherecheș pentru 18 martie 2019.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here