MODIFICARE – Schimbare între polițiști: Marius Velea îl înlocuiește pe Dorin Coste în ATOP Maramureș. Bonus: cine face parte din ATOP și cu cât sunt plătiți

0
3152
Dorin Coste (stânga sus), înlocuit în ATOP de Marius Velea (dreapta jos)

REPREZENTANȚI. Bun, o să aflați știrea, dar haideți să nu ne limităm la asta, măcar pentru că v-am pregătit o poveste adevărată și „frumoasă”, râvnită de orice jurnalist și interesantă și intrigantă pentru orice cititor. Înainte de a-ncepe, un sfat: orice s-ar întâmpla, nu vă enervați. N-are rost. Trageți adânc aer în piept, începem…

 

Pe postul care revine Corpului Național al Polițiștilor (CNP) în ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) Maramureș (din subordinea Consiliului Județean), comisar şef Marius Velea, șeful Poliţiei Municipiului Baia Mare, îl înlocuiește pe comisar șef (în rezervă) Dorin Coste.

 

Motivarea înlocuirii, conform raportului expus de președintele Consiliului Județean (CJ), Gabriel Valer Zetea, constă în faptul că Dorin Coste și-a încetat raporturile de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne, așa cum s-a comunicat în adresa CNP semnată de chestor Petre Stancu, președintele acesteia. Numirea lui Velea (care a fost şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, acum fiind la comanda Poliției Municipiului) este însă temporară, până când CNP Maramureș își va desemna reprezentantul în urma alegerilor.

 

Asta, ziceam, a fost știrea. Acum, povestea…

 

Ce e ATOP și de ce e râvnită

 

ATOP este un organism independent cu rol consultativ, fără personalitate juridică, care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean, şi care îşi desfaşoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, în scopul asigurării bunei desfăşurări şi sporirii eficienţei serviciului poliţienesc din județ. Scopul ATOP este să reprezinte şi să promoveze interesele comunităţii pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi securitate publică.

 

Posturile din ATOP Maramureș sunt cele mai râvnite de aleșii județeni (dar nu numai), fiecare reprezentant al acestei comisii fiind retribuit cu 20% din indemnizația brută a președintelui Consiliului Județean (lunar are loc o ședință de comisie, iar trimestrial o ședință ordinară – conform legii, ATOP „se întrunește în ședințe ordinare sau extraordinare, trimestrial ori de câte ori este nevoie”, dar surse informate din cadrul comisiei susțin că fiecărui membru ATOP li se decontează doar câte o ședință pe lună, indiferent de numărul lor).

 

În fine, să calculăm așa, cu o ședință pe lună decontată. În aprilie 2017, președintele CJ Maramureș avea indemnizația lunară de 13.050 lei, ulterior, în august, aceasta a crescut semnificativ, ajungând acum la 17.100 de lei. Rezultă că fiecare membru ATOP primește acum 3.420 de lei pe lună (anul trecut primeau „doar” 1.250 de lei pe lună). E bine, nu?

 

Cine face parte din ATOP

 

Conform legii, din ATOP Maramureș fac parte 15 persoane: șase consilieri judeţeni (Ioan Cheudan UNPR, Cornel Varga – PMP, Doru Lazăr – PNL, Emil Ambrus – PSD, Emil Munteanu – PSD, Böndi Gyöngyike – UDMR), subprefectul (Alexandru Cozma), un reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor (Marius Velea), trei reprezentanţi ai comunităţii locale (în fapt, doi consilieri județeni și directorul de cabinet al președintelui CJ Maramureș: Anton Rohian – PSD, Cosmin Drule – PSD, șeful de cabinet al lui Zetea și Kökényesdi Mihai Ștefan – UDMR), şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (Ionel Todoran), şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi  (Petru Marcel Florișteanu) şi șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (Miron Adrian Chicișan) și șeful Poliției Locale Baia Mare (Gheorghe Perian).

 

După cum vedeți, cele șase posturi care le revin consilierilor județeni n-au fost suficiente în mandatul lui Zetea, acesta fiind nevoit să numească în ATOP opt consilieri județeni și un fost consilier județean (Cosmin Drulea, retras pentru a deveni directorul de cabinet al lui Zetea).

 

Președinte al ATOP Maramureș (funcție negociată eminamente politic) este consilierul județean UNPR Ioan Cheudan, care a fost ales și ca vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Autorităţilor Teritoriale de Ordine Publică (ANATOP). Cheudan este colonel în rezervă și a activat 31 de ani în Poliția maramureșeană, la trecerea în rezervă fiind comisar șef al Poliției Groși.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here