MODIFICARE – Pieței Păcii din Baia Mare i se va schimba denumirea în Piața Sfântul Anton

2
1969
Biserica minorită „Sfântul Anton” din, de-acum, piața cu același nume din municipiul Baia Mare

NOMENCLATOR. Piața Păcii din Baia Mare, cunoscută de localnici și sub denumirile Piața Mică sau (colocvial) Piața Buzilor, va fi rebotezată în Piața Sfântul Anton. Very good. Da de ce? Paciență (puțină) și aflați, pentru că vă-mpărtășim din miraculosul raport de fundamentare a acestei modificări.

 

“Astăzi, în dinamica urbană şi firească a evoluţiei citadine, dar şi în lipsa unor repere simbol, care să identifice spaţiul istoric, este tot mai greu să identificăm în conştiinţa cetăţenilor apartenenţa la spaţii cu valoare istorică/culturală/artistică/memorială din oraş”. Deci, clar, nu? Conștiința băimărenilor trebuie educată, în acest moment aceasta fiind eliberată de apartenența la spații cu valoare de oricare ar fi respectiva valoare.

 

Bine, și demersul ăsta al autorității publice locale de educare a conștiinței moronizaților din urbe a început prin schimbarea denumirii  Pieței 1 Iunie în Piaţa Iustinian Arhiepiscopul (rebotezată pentru că era vecină cu sediul Episcopiei Ortodoxe) și continuă cu acest demers prin care triunghiul format din Piața Păcii – strada 30 Decembrie – strada Teatrului se va numi Piaţa Sfântul Anton (pentru că „în aceasta piaţă se află Biserica Sfântul Anton (…), romano-catolică, construită în 1402 de către Ordinul Minoriților. Sfântul Anton a aparținul Ordinului Franciscanilor ințiat în anul 1209 de către Sfântul Francisc de Assisi. Fraţii Minori Conventuali din Baia Mare îngrijesc biserica pastorală construită în anul 1402 cunoscută drept biserica Sfântul Anton”).

 

Acum s-a luminat toată lumea, sper. Băimărenii care locuiesc în zonă nu trebuie să-și facă probleme, pentru că, în mărinimia ei, autoritatea publică locală va suporta (din banii pe care îi colectează și de la ei) cheltuielile cu schimbarea cărţii de identitate şi a tuturor documentelor prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2005. Pentru asta va trebui doar o solicitare a riveranilor. Firmele… ăia să-și plătească modificările pe care vor fi obligați să le facă, că-s bogați. Însă, de acum încolo, atenție la conștiință!, pentru că nici nu știm ce ne mai așteaptă.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. biserica romano-catolica din piata pacii se numeste biserica sf.nicolae(szent miklos) informati-va inainte de a publica ceva!nu mai publicati dupa ureche! biserica are o statueta al lui sf anton unde multi credinciosi dealungul timpului s-au dus sa se roage si au lasat cite o donatie in cutia cu donatii! de aici erooarea ca ar fi biserica sf anton!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here