MISTIFICARE – Academia Română sărbătoreşte 151 de ani şi ne spune că printre fondatori a fost un maramureşean, care, de fapt, era… mureşan

0
561
Academia Română, sediul central. În medalion: Iosif Hodoș (Hodoșiu)

RESTABILIRI. Astăzi e Ziua Academiei Române, sărbătorindu-se 151 de ani de la crearea prestigioasei instituţii (în acest an, la 1 august, se împlinesc 150 de ani de la prima şedinţă a Academiei Române). În fine, în Aula Academiei, se desfăşoară acum o sesiune aniversară, cu participarea autorităţilor României, personalităţilor din cultura şi ştiinţa românească şi membri ai academiilor europene, în care se fac referiri la „misiunea Academiei Române de-a lungul unui secol şi jumătate de istorie modernă a României, precum şi la rolul instituției în cultura şi ştiinţa românească”.

 

În prezentările ultimilor ani, cu referire la istoricul acestei instituţii, se prezintă faptul că membrii fondatori ai Academiei – iniţial o societate naţională enciclopedică – reprezentau „toate regiunile, plus aromânii”. În funcţie de surse (toate oficiale: Academia Română, agenţia naţională de presă Agerpres, Uniunea Scriitorilor etc.), Maramureşul figurează cu trei, doi sau un reprezentant. În fapt, niciunul nu era maramureşean şi nici nu reprezenta Maramureşul.

 

Inaugurarea Societății Literare Române, 1-13 august 1867 (litografie H. Trenk)

Cel mai des pomenit ca „reprezentant” al Maramureşului, Iosif Hodoşiu (cel mai des prezentat sub numele Hodoş), fiind, de fapt, reprezentant al… Mureşului. Născut în 20 octombrie 1829, în Bandu de Câmpie (jud. Mureș), Hodoş a fost istoric şi om politic român – unul dintre fruntaşii mişcării naţionale a românilor transilvăneni -, avocat, publicist şi, da, unul dintre cei 25 de membri fondatori ai Academiei Române (calitatea de membru fondator i s-a adăugat în 1867, când s-a desfăşurat prima şedinţă, cu un an înainte, el nefăcând parte dintre fondatori).

 

De ce este atât de des disipată această informaţie falsă? Poate pentru că dă bine ca şi Maramureşul să figureze cu reprezentanţi, iar legătura lui Iosif Hodoş (văr cu Alexandru Papiu Ilarian) cu judeţul este căsătoria cu o clujeancă, Ana Balint, ai cărei străbunici erau originari din zona Lăpuşului. Ana Balint era fiica clujeanului din Copăceni Simion Balint, descendent al unei familii nobiliare de preoţi din Vima Mică (Ţara Lăpuşului), prefect al Legiunii Arieşului şi revoluţionar român alături de Avram Iancu.

 

Concluzie: niciun maramureşean nu a fost membru fondator al Academiei Române. Să nu mai mistificăm istoria. Măcar atât.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here