MARIAJ – Deşi a criticat preţurile mari ale companiei Luxten, Baia Mare a semnat un nou contract de 3 milioane de lei pe an pentru gestionarea sistemului de iluminat public

1
649

LUMINĂ. Relaţia dintre Primăria Baia Mare şi Luxten Lighting Company SA seamănă din ce în ce mai mult cu o căsătorie din interes, în care mirii nu se iubesc, dar sunt nevoiţi să se suporte. Compania Luxten Lighting Group este descendenta firmei Electrofar (care şi-a început activitatea în 1949, producând lămpi incandescente) şi aproape s-a cimentat în Baia Mare, fiind operatorul care gestionează sistemul de iluminat public din anul 2004 încoace.

 

În „era Cristian Anghel” a semnat un contract prin care a încasat în 8 ani 8 milioane de euro din bugetul Băii Mari. În 2012, în „era Cătălin Cherecheş”, firma a fost considerată public indezirabilă pe considerent că un raport de audit intern a descoperit că „lucrările executate au fost cu 57% mai scumpe decât oricare altele similare facturate în ţară”.

 

Supărarea lui Cherecheş a ţinut foarte puţin, în acelaşi an Luxten semnând câte un contract anual pentru următorii patru ani. Atunci, Luxten a câştigat o licitaţie la care doar două oferte au fost admise, iar perdanţii au contestat, inutil, câştigătorul (Luxten). Suma pe care municipalitatea o plătea atunci, în 2012, pentru întreţinerea şi funcţionarea sistemului de iluminat public din Baia Mare a fost de 1.440.000 lei (peste 320.000 de euro, la acea vreme), sumă la care se adăuga TVA-ul.

 

La începutul acestui an, contractul cu Luxten s-a finalizat şi a urmat o nouă licitaţie. Ca-n caruselul vieţii, episodul din 2012 s-a repetat. Două oferte şi, pe muţeşte, în 6 februarie 2017, a fost declarat câştigător Luxten (cu amendamentul că acum contraofertantul Luxtenului a fost descalificat, în consecinţă a rămas o singură ofertă, ura şi la gară!).

 

Poate e bine să vă spunem şi suma pe care o va plăti Primăria Baia Mare pentru întreţinerea şi menţinerea în stare de funcţionare a sistemului de iluminat public din municipiu: 3.008.530,06 lei – asta cu 6 bani în coada sumei face deliciul poveştii cu atât de mulţi watti şi atât de puţini pretendenţi la o „fată” atât de frumoasă, cum e Baia Mare.

 

De ce suma e mai mult decât dublă faţă de ultimii ani? A, nu v-am spus? Pentru că în septembrie 2014 – august 2015 s-au executat lucrări de extindere a sistemului de iluminat public în Baia Mare. Cum cine le-a executat? Luxten (contractul de lucrări 24282 din 28.08.2014). The one and only. S-a aprins filamentul?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here