MARAMUREȘ – Bilanț: tabloul complet al dezastrului din urma furtunii violente de duminică

0
965

BILANȚ. Ce a rămas în urma urgiei în Maramureș, din informări oficiale. În Baia Mare: la Palatul Administrativ acoperișul a fost distrus pe o suprafață de 50 metri pătrați. Turla și acoperișul bisericii, precum și acoperișurile de la trei case tradiționale, respectiv o șură/anexă gospodărească și gardurile tradiționale împrejmuitoare din Muzeul de Etnografie și Artă Populară au fost distruse.

 

La Muzeul de Artă a fost afectată poarta acționată electric și avariat acoperișul pe o suprafață de 140 metri pătrați. Centrul Militar Județean Maramureș are afectată poartă de intrare în partea din spate a clădirii, precum și acoperișurile de la corpurile de clădiri, pe o suprafață de 140 metri pătrați. Biblioteca Județeană are acoperișul distrus pe o suprafață de aproximativ 140 metri pătrați, tencuiala și placajul din piatră sunt afectate pe o suprafață de 60 metri pătrați, dar și ferestre și geamuri distruse pe casa scării, pe o suprafață de 20 metri pătrați.

 

La Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului acoperișul a fost distrus pe o suprafață de 100 metri pătrați. Școala Gimnazială cu nevoi Speciale Baia Mare are distrus acoperișul pe o suprafață de 40 metri pătrați. La Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș a fost distrusă structura de lemn și afectat acoperișul de tablă din parcarea instituției, paguba fiind totală.

 

Imobilele aflate în administrarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș au suferit pagube majore (10-90%) la nivelul șarpantei și structurii acoperișului (bazinul de înot ”Gheorghe Demeca”, baza turistică de agrement ”Mara”, ”Stibina” – cantina care deservește cele două baze).

 

În Baia Mare, în sediul Primăriei, s-a creat un ghișeu unic dedicat cetățenilor care au suferit pagube materiale în urma furtunii înregistrată duminică. Acesta funcționează între orele 9-20. Cetățenii afectați pot să își depună dosarul pentru despăgubire (acesta cuprinde cererea tip care trebuie completată la sediul Primăriei Baia Mare+fotografii doveditoare a pagubelor înregistrate).

 

În Maramureș

 

În Maramureș: două locuințe distruse, 977 de locuințe avariate, 31 anexe gospodărești distruse, 1.046 de anexe gospodărești avariate, trei cămine culturale avariate, o hală industrială avariată. De asemenea, au fost afectate șapte biserici și o biserică monument, un spital și un dispensar medical. Sediile a patru autorități ale administrației publice locale au fost avariate de vijelie. O stație de carburanți, dar și o fermă de vaci a avut de suferit pagube.

 

Rafalele puternice ale vântului au afectat și clădiri ale unităților de învățâmânt. Pentru siguranța elevilor și facilitarea acțiunilor de intervenție s-a luat decizia suspendării cursurilor la Școala gimnazială nr. 18 Baia Mare. Școala ”Nichita Stănescu” Baia Mare, respectiv școlile din localitățile Rohia, Băiuț și Boiu Mare. De asemenea, au fost suspendate parțial cursuri în săli de clasă de la Școala Specială Baia Mare, respectiv Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Copalnic Mănăștur și Șomcuta Mare.

 

Copacii și acoperișurile smulse de vânt au avariat 106 autovehicule. Au fost doborâte de rafalele de vânt 11 ha de copaci în pădurile din județ. Au mai avut de suferit solarii, drumuri comunale, pe o lungime de 37 km, străzi și ulițe pe o lungime de 45,1 km, sediile a 13 colegii tehnice și licee, respectiv 20 de școli generale, șase grădinițe, 49 acoperișuri de blocuri avariate. Furtuna a afectat 33 km de rețele telefonice, patru obiective culturale, 51 de porți, trei obiective socio-economice.

 

Au fost afectate de vijelie drumurile județene, pe o lungime de 19 km, DJ 109 F Strâmbu Băiuț – Ocna Șugatag, DJ 184 Baia Sprie – Cavnic, DJ 183, Firiza – Izvoare, DJ 185 Ocna Șugatag – Bârsana -Valea Muntelui, find nevoie de lucrări pentru refacere (podețe tubulare, parapeți metalici, desfundare șanțuri și rigole, montarea de indicatoare rutiere).

 

S-au produs avarii la instalatiile de alimentare cu energie electrică, iar din acest motiv stațiile de pompare apă potabilă nu funcționează, furnizarea apei fiind oprită în urmatoarele localități: Baia Mare –  bulevardul Republicii nr.30, strada Sănătății, strada 16 Februarie, comuna Dumbrăvița, sat Cărbunari, sat Șindrești, sat Unguraș, sat Berința.

 

71 localități au rămas fără energie electrică. Echipele specializate de intervenție ale SC Electrica SA Baia Mare au inventariat 39 de stâlpi de medie tensiuni și patru stâlpi de înaltă tensiune rupți. În județ sunt 360 posturi de transformare nealimentate cu energie electrică. 20 de linii electrice aeriene, din care 12 integral, și opt parțial, nu sunt alimentate cu energie electrică. Se lucrează pentru punerea în funcțiune a stației de transformare de la Târgu Lăpuș.

 

Contradicția

 

Prefectul județului Maramureș, sigheteanul Vasile Moldovan, care îndeplinește, conform legii, funcția de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, susține că a fost avertizat despre feneomenele meteorologice extreme la ora 18.11. Urgia s-a declanșat la ora 17.35. De asemenea, oficialul maramureșean mai susține că serviciul de urgență 112 a funcționat deficitar.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here