MARAMUREŞ AIR SHOW – George Rotaru („Hawks of Romania”): „Îi asigurăm pe oamenii din Maramureş că va fi un spectacol deosebit, mai frumos decât în anii trecuţi”

0
1247

EXCLUSIV. „Şoimii României” („Hawks of Romania”), elita acrobaţiei aeriene, premiaţi în Zhengzhou (China), vin în Baia Mare. E o formaţie majoră :), în acest an împlinesc 18 ani de la înfiinţare, dar şi-au dobândit „dreptul la vot” cu mult timp în urmă, pentru că în lumea celor care scriu poezii pe cer nu sunt scrutine electorale. Doar dificilul „8 cubanez”, „pentru noi o figură simplă”, cum spune George Rotaru, directorul general al Aeroclubului României şi liderul echipei naţionale de acrobaţii.

 

„O să venim în Baia Mare cu o formaţie de trei avioane Extra 300 – două avioane Extra 330 SC, acestea sunt cele mai performante, fiind produse în perioada 2007-2008, şi unul Extra 300L, produs la începutul anilor 2000. Sunt doar trei avioane pentru că celelalte patru sunt pe vapor, în drum spre România – noi am fost la demonstraţie în China şi avioanele cu care ne-am prezentat acolo, patru avioane Extra 300L, încă nu au ajuns în ţară. În Baia Mare, avioanele vor fi pilotate de trei dintre membrii Hawk of Romania: George Rotaru, Andrei Şerbu şi Ferencz Laszlo (n.red., vicecampion european la acrobaţii aeriene)”, a declarat, în exclusivitate pentru 2mnews, George Rotaru.

 

În China, la Zhengzhou, sub egida Federaţiei Aeronautice Internaţionale – FAI, a avut loc Formation Aerobatic Challenge 2017, miting aviatic la care au fost invitate 12 formaţii naţionale din întreaga lume, Hawks of Romania a obţinut premiul „Best visual creativity award”, pentru cel mai creativ program prezentat – mâine, 2mnews vă oferă detalii despre evoluţia echipei României şi despre obiectivele pe care aceasta şi le-a fixat pentru Campionatul European 2017.

 

Pentru piloţii Lotului Naţional de Acrobaţie, zborul cu Extra300, cele mai performate avioane de acrobaţie, înseamnă extrem de mult efort la antrenamente, sincronizarea şi munca în echipă, la viteze de 400 km/h şi la distanţe de aproximativ 2 metri unul de altul, fiind esenţiale pentru reuşită. Pentru că acolo sus, chiar dacă se „scrie” poezie, nu este loc de greşeală. Una dintre figurile acrobatice cele mai apreciate de public este realizarea pe cer a semnului infinitului (un „8” culcat), figură cunoscută de piloţi sub denumirea „8-ul cubanez”. L-am întrebat pe liderul Şoimilor României dacă-l vor executa şi la Maramureş Air Show 2017.

 

„În Baia Mare o să executăm şi „8-ul cubanez”, o figură acrobatică care nu e dificil de executat individual, însă în formaţie este. Practic, avioanele pornesc de la orizontală, fac un looping şi ceva, ajung pe spate, în coborâre la unghi de 45 de grade şi trebuie să se răsucească toată formaţia pe faţă. Fiind formaţie, asupra celor care stau în exteriorul avionului-cap se exercită diferite forţe – cel din interior trebuie să execute anumite comenzi, cei din exterior alte comenzi pentru a păstra formaţia compactă. Şi la Zhengzhou am fost singura formaţie care am executat această figură. Pentru noi este o figură normală, o facem în mod curent, destul de simplu. În formaţie, pentru noi e cel mai dificil să zburăm pe spate şi de anul acesta ne-am fixat ca obiectiv să executăm şi această figură – e mai dificil pentru că toate comenzile se inversează, totul este diferit”, a mai precizat Rotaru.

 

Hawks of Romania a luat fiinţă în urmă cu 18 ani, după ce în 1999 au sosit din Germania şase avioane Extra 300 – cele mai performante avioane de acrobaţie existente. Vopsite în culorile drapelului naţional, echipa naţională a fost botezată aşa şi a devenit cunoscută în toată lumea, mai cu seamă de vreo 10 ani, din 2007, de când participă la cele mai importante mitinguri aviatice din lume – au peste 100 de participări la acest gen de evenimente. Acum, Aeroclubul României deţine 7 avioane Extra300 (două 300SC şi cinci 300L) şi în lotul naţional sunt 9 piloţi care zboară pe acestea.

 

„Abia aşteptăm să revenim la dumneavoastră, e un loc foarte frumos, şi îi asigurăm pe oamenii din Maramureş că va fi un spectacol deosebit, mai frumos decât în anii trecuţi. Ne bucurăm şi că aeroportul din Baia Mare s-a dezvoltat. Poate nu toată lumea ştie că şi noi avem un  aeroclub chiar în incinta aeroportului care a fost certificat anul trecut de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Înseamnă că în Baia Mare toată infrastructura este acum foarte dezvoltată: un aeroport nou şi, alături, un aeroclub certificat. Asta e foarte util pentru tinerii care vor să înveţe aviaţie în Baia Mare”, a mai declarat George Rotaru.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here