LICITAȚIE – „Enigma” băimăreanului Adrian Ghenie, una din picturile vedetă ale licitației organizate de casa Artmark

0
706
Adrian Ghenie

ARTĂ ȘI CULTURĂ. Pe data de 2 martie 2017, la o zi după „Mărțișor”, prestigioasa casă de licitații Artmark organizează în incinta Athénée Palace Hilton București o licitație în două „acte” (de la ora 19 și de la ora 20), la care va pune în vânzare și o lucrare a cunoscutului pictor băimărean Adi Ghenie, evaluată la un preț de pornire de 25.000 de euro. Lucrarea, pictată în ulei pe hârtie, datează chiar din ultimul an de studenție al lui Ghenie, la Universitatea de Artă „Ion Andreescu” din Cluj, și este intitulată „Enigma”.

 

Născut la Baia Mare în anul 1977, Ghenie este în prezent cel mai bine cotat pictor român contemporan, iar succesul înregistrat de lucrările sale în ultimii ani la cele mai importante case de licitații internaționale îi determină acum pe colecționari să scoată la vânzare lucrări de tinerețe ale artistului, de pe vremea când acesta era elev la Școala de Arte din Baia Mare sau student la Universitatea de Arte din Cluj-Napoca.

 

„Enigma”, de Adrian Ghenie

Prima licitație – Licitația de Artă Postbelică și Contemporană – în care e încadrată și „Enigma”, se va desfășura de la ora 19, și cuprinde un număr de 653 de lucrări semnate de artiști clasici și contemporani, printre care Corneliu Baba, Horia Demian, Sabin Bălașa, Constantin Piliuță, Mihai Olos, Alexandru Ciucurencu, Ștefan Câlția și Ion Țuculescu, prețul de evaluare al lucrărilor variind de la 100 la 55.000 de euro.

 

Cea de-a doua licitație – Licitația de Hârtii Rare, inclusiv o selecție de gravuri europene din colecția Paul Davidsohn – se va desfășura în aceeași locație, de la ora 20, și cuprinde un număr de 138 de hărți, cărți, scrisori și gravuri rare.

 

Sunt de remarcat aici scrisori semnate de împărăteasa Maria Theresa, un firman emis de sultanul Mahmud al II-lea, o serie de manuscrise aparținând lui Nicolae Iorga sau cartea poștală trimisă unui colecționar de Constantin Brâncuși. Vor putea fi admirate și cumpărate cărți rarisime – printre care „Naturalis Historia” a lui Plinius (Frankfurt, 1565) sau „Biblia lui Luther” (Nürnberg, 1702). Deosebit de valoroasă este și seria de gravuri europene provenind din colecția Paul Davidsohn, cu lucrări semnate de Rembrandt van Rijn, Albrecht Dürer, Lucas Cranach, William Hogarth sau Henri Toulouse-Lautrec. Prețurile de evaluare sunt cuprinse între 15 și 10.000 de euro.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here