LICITAȚIE – „Boogeyman” de pictorul băimărean Adrian Ghenie, vândută cu peste 5,3 milioane de euro

0
1355
„Boogeyman” - Adrian Ghenie

ARTĂ. “Boogeyman”, o lucrare de mari dimensiuni (2 x 3,35 metri) a pictorului băimărean de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, a fost vândută, în acest weekend, la casa de licitații Sotheby’s din Londra, cu suma de 4,85 milioane de lire sterline (echivalentul a 5,5 milioane de euro).

 

Pictura, realizată în 2010, face parte din seria Apariția, extrem de apreciată de critici și colecționari, și reprezintă o scenă din studioul artistului, cu Ghenie așezat central într-un fotoliu, cu spatele la privitor, și o siluetă enigmatică, într-un costum negru și o pălărie de epocă, în partea dreaptă a tabloului, ca o dominantă prezență de rău augur.

 

Lucrarea a fost vândută de un colecționar care o cumpărase de la o galerie de artă din Berlin, unde Ghenie s-a stabilit după absolvirea Universității de Artă din Cluj-Napoca. Recordul pentru o lucrare realizată de pictorul băimărean este deținut, în continuare, de “Nickelodeon”, vândut pentru 7,1 milioane lire sterline (echivalentul a peste 8 milioane de euro).

 

Născut la Baia Mare, în 13 august 1977, Adrian Ghenie (foto) a copilărit pe strada Barbu Delavrancea, urmând cursurile Școlii de Arte din Baia Mare, iar apoi ale Universității de Arte din Cluj-Napoca. Recent, Ghenie a fost propus la premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here