JUSTIȚIE – Soluție pentru suprapopularea din penitenciare: Grațiere – da, amnistie – ba

0
346

PENITENCIARE. Ministrul Justiției Florin Iordache (foto) urmează să ia în discuție azi, în ședința pe care o va avea împreună cu șeful de cabinet și ceilalți membri ai guvernului, o posibilă rezolvare pentru ceea ce a numit „o criză de suprapopulare a penitenciarelor din țară ce tinde să se cronicizeze”. Posibila soluție nu este neapărat una originală, dar este totuși ceva mai nuanțată decât cea avansată de numele marcante ale PSD în Parlamentul României înainte de alegeri, și anume se ia în calcul doar o potențială grațiere, dar nu se mai pune în discuție varianta unei amnistii.

 

„Trebuie să luăm o decizie la nivelul Guvernului. La plecarea de la CSM mă voi întâlni cu primul ministru şi în funcţie de decizia care se va lua la nivelul guvernului, eu vă informez”, a declarat ministrul Florin Iordache la întâlnirea de azi cu presa. „Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere, dar grațierea este un fenomen şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. În 2002 s-a dat ultima lege care vizează graţierea. Bineînțeles, cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave”, a mai completat el, pentru ca la final să (re)aducă în discuție criza de suprapopulare din penitenciarele din România: „În România, gradul de ocupare în penitenciare este de 150%. Noi avem 19.000 de locuri în penitenciare. În acest moment avem peste 8.500 de deținuți în plus, avem în jur de 27.000 de deținuti pe 19.000 de locuri”. În opinia sa, în afara unei posibile grațieri colective, nu există o rezolvare de urgență a acestei situații, deoarece, dacă s-ar lua astăzi decizia construirii unui penitenciar nou, cu 5-600 de locuri, construirea acestuia conform normelor internaționale ar dura cel puțin 5 ani, interval de timp în care criza s-ar adânci.

 

Tot ministrul Justiției a mai anunțat că un alt punct pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate din cadrul noului cabinet va fi reprezentat de punerea în discuție a unui proiect de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

 

2mnews.ro



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here