JUSTIŢIE – Intrarea în forţă, cu jandarmi şi poliţişti, pe amplasamentul rampei de gunoi, comandată de Zamfir Ciceu, a pus în pericol viaţa unui om

0
250
Operațiunea „Buldozerul”
Zamfir Ciceu

DECIZIE. Pătrunderea în forţă, cu ajutorul utilajelor grele susţinute de forţe de ordine ale Jandarmeriei şi Poliţiei, pe amplasamentul gropii de gunoi de la Groşi, incident petrecut la finalul anului 2015 conform strategiei dispuse de preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Zamfir Flore Ciceu, a fost confirmată în justiţie, care a admis că viaţa unui om a fost pusă în pericol.

 

Mai mult, instanţa a decis că intervenţia i-a pus în pericol viaţa directorului general al societăţii de salubrizare Mihai Apan şi a anulat acestuia amenda pe care i-au dat-o poliţiştii pentru că ar fi apelat serviciul de urgenţă 112 fără un motiv temeinic. Unii martori ai incidentului, au descris asaltul de la Groşi în următorii termeni: „Operaţiunea Buldozerul – sau cum economiseşte Poliţia Groşi muniţia pentru a aplica legea în favoarea cui le-a dat ordin”.

 

Derularea faptelor

 

La începutul lunii septembrie 2015, când CJ Maramureş refuza să semneze vreun document în care să se pună de acord în privinţa modului în care operatorul de salubritate şi administrator al rampei de gunoi din Groşi îşi va continua activitatea după ce firma desemnată să facă închiderea rampei va începe execuţia lucrărilor, Ciceu decide să le arate celor de la Drusal cine e şeful. Dă ordin ca firma să intre cu utilajele grele pe amplasamentul rampei, deşi pe rolul instanţelor de judecată era un proces în acest sens, între Drusal şi CJ.

 

Intuind că va întâmpina rezistenţă din partea operatorului de salubritate, Ciceu cheamă la faţa locului Jandarmeria şi Poliţia şi dă ordin să înceapă asaltul. Presa vremii a descris plastic acţiunea: un asalt susţinut de forţele de ordine ale statului. Angajaţii Drusal, în frunte cu directorul general Mihai Apan, se aşează în faţa utilajelor, blocând accesul în rampa de gunoi. Poliţiştii îi extrag din dispozitiv, rând pe rând, pe toţi, mai puţin pe Apan. Unul din utilaje avansează spre Apan, ajungând până la câţiva centimetri de el.

 

Apan telefonează la 112 şi anunţă că viaţa îi este pusă de un pericol de un buldozerist care forţează intrarea pe proprietatea pe care o administrează. Apelul este pasat din centrală în centrală până când i se face legătura cu şeful de post din comuna Groşi, poliţist desemnat să intervină, dar care se afla chiar la faţa locului din postură de membru al trupelor de ordine chemate de Ciceu. Acesta îl amendează pe Apan pentru că a apelat 112 fără un motiv întemeiat. Apan contestă amenda în instanţă.

 

După mai bine de 15 luni, în această lună, instanţa a decis definitiv admiterea plângerii contravenţionale a lui Apan şi anularea procesului-verbal întocmit de poliţist. Edificatoare au fost probele depuse de Apan, fotografii care demonstrau că buldozerul se îndrepta ameninţător spre el şi că utilajul nu s-a oprit decât atunci când a ajuns la câţiva centimetri de pantofii săi.

 

Aşadar, „Asaltul de la Groşi”, generat de ordinul dat de Zamfir Flore Ciceu, s-a finalizat cu pătrunderea în forţă a unei firme girate de CJ Maramureş pe proprietatea administrată de altă firmă şi cu punerea în pericol a unei vieţi, conform deciziei instanţei.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here