JALBA-N PROŢAP – Romii din Baia Mare, autodenunţurile făptuitorilor şi autosuficienţa autorităţilor

0
778
Comunitatea de rromi de pe Craica (foto: Dorin Maciovan)

PROBLEME. În urmă cu două săptămâni a avut loc celebrarea Zilei Dezrobirii Romilor – i-aţi văzut pe diverşi „neni şi tanti” recitând cu patos despre vicisitudinile revărsate peste această etnie. Apoi a trecut Ziua Romilor şi s-a intrat, din nou, pentru următoarele 365 de zile, în Noaptea Romilor, poate unica noapte care întrece-n durată pe cea polară.

 

La începutul săptămânii, la Instituţia Prefectului Maramureş a avut loc un autodenunţ public şi asumat în privinţa unor nelegalităţi – sigur, în acest caz, făptuitorii nu au sesizat situaţiile de nelegalitate pentru a beneficia de circumstanţe menite să le micşoreze pedeapsa, ci pentru a cere rezolvarea unor probleme ce vin din alt secol şi trenează.

 

Întâlnirea de la Instituția Prefectului Maramureș

Câţiva reprezentanţi ai comunităţilor de romi din Baia Mare au venit la Instituţia Prefectului, cerând pentru a nimeni-nu-mai-ştie-câta-oară rezolvarea respectivelor probleme, multe dintre acestea fiind intrarea în legalitate a unor situaţii: cocioabele construite nelegal pe Pirită, Craica şi Ferneziu – oamenilor li s-au dat buletine provizorii, neavând un domiciliu legal, dar pe Craica, de exemplu, au fost lăsaţi să locuiască lângă calea ferată, deşi legea interzice asta – sau racordurile nelegale la energie electrică de pe Craica.

 

Toate autorităţile judeţene şi municipale care s-au perindat în funcţii au închis şi închid ochii la condiţiile insalubre în care trăiesc romii, deşi legea îi obligă să ia măsuri (pe Horia 46B, locuinţele sunt deconectate de la reţeaua de apă la grupurile sanitare, pe Horia 46A energia termică e furnizată la comun, acum fiind întreruptă din cauza restanţelor, deşi printre locatari sunt şi buni platnici, pe Pirită 55 de familii se alimentează de la o singură sursă de apă, iar pe Craica şi Ferneziu nu există nici măcar containere pentru gunoi.

 

E simplu să arunci anatema asupra unei comunităţi etnice care numără multe sute de familii, multe mii de suflete, dar în condiţiile în care persistă aceste probleme, care dintre noi ar putea respecta normele de conduită? Instituţia Prefectului a fost reprezentată de subprefectul Gavriş Ardelean, care a zis şi el acolo ceva, să aibă grijă şi romii de investiţiile care se fac, când o să se facă. Poate de la SPAS Baia Mare să se-ntrevadă ceva cât de cât concret, cei de acolo organizând câte un grup de iniţiativă din grupul fiecărei comunităţi defavorizate şi întocmind un memoriu ce cuprinde toate aceste probleme, memoriu ce va fi trimis la instituţii abilitate să rezolve aceste probleme.

 

Tot n-am înţeles de ce s-au dus şi la Prefectură…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here