INVESTIȚII – Aproape 2 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă potabilă în comuna maramureșeană Bârsana

0
567
Ioan Bologa Lenghel și Teodor Ștefanca - viceprimarul și primarul comunei Bârsana, Maramureș

FINANȚĂRI. În pofida aparențelor și a oportunităților (cel puțin în domeniul turismului religios), Bârsana nu este o comună bogată, având un buget de aproximativ 5,7 milioane de lei, din care doar un sfert provine din surse proprii. De aceea, unica șansă de dezvoltare constă în proiecte care să-și fie susținute din alte surse financiare, iar cel de-al doilea Program Național de Dezvoltare Locală a fost filonul găsit de administrația publică locală.

 

Cinci contracte de finanțare au fost semnate recent de conducerea Primăriei Bârsana, ceea ce l-a determinat pe primarul Teodor Ștefanca să se declare mulțumit (mai rămâne să vadă și finanțările contractate): „Mă bucur că am reușit într-o perioadă relativ scurtă de la preluarea mandatului să aducem finanțări atât de necesare pentru dezvoltarea comunei noastre. (…) Avem foarte multe de recuperat, iar acest început ne dă speranță și putere că vom reuși să dezvoltăm comuna noastră, să rezolvăm problemele comunității”.

 

Cel mai important proiect care a intrat la finanțare prin PNDL 2 este în valoare de aproape 2 milioane de euro (8.817.394 lei) și vizează extinderea rețelei de apă în comună – reţeaua de alimentare cu apă a fost finalizată (parțial) încă în anul 2009, dar nu funcţionează la parametri de calitate. Alte proiecte ce vizează îmbunătățirea vieții localnicilor este construirea unui pod peste râul Iza (valoarea proiectului fiind de puțin peste un milion de lei) și reabilitarea dispensarului uman (proiect în cuantum de aproape 600.000 de lei).

 

De asemenea, Bârsana va mai primi finanțare și pentru alte două proiecte de reabilitare a infrastructurii școlare: extinderea și reabilitarea Școlii Gimnaziale “Mircea Vulcănescu” din Bârsana (1.059.800 lei) și reabilitarea Școlii Gimnaziale din Nănești (768.800 lei).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here