INVESTIȚIE – 180 de milioane de euro pentru proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Maramureș, cel mai important program finanțat de UE în județ

0
469

INFRASTRUCTURĂ. 180 milioane euro va costa cel mai important program co-finanțat din Fondul de Coeziune al UE (prin POIM 2014-2020) în Maramureș, proiect ce prevede dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județ prin realizarea (în doi ani de la începerea lucrărilor) a 400 de kilometri de rețea de alimentare cu apă și 400 de kilometri de rețea de canalizare.

 

În 14 februarie a fost semnat contractul de servicii privind asistența tehnică (care constă în proiectare, management de proiect și supervizarea lucrărilor, contract în valoare de 24.614.980 lei + TVA) între operatorul regional din județ, SC Vital SA, și Eptisa România SRL, adjudecatarul serviciului – primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, a subliniat (din postură de președinte al Agenției de Dezvoltare Intercomunitară Maramureș, structură care supervizează activitatea societății Vital) că suma la care a fost adjudecat serviciul este cu aproape 50% mai redusă decât cea prognozată.

 

În Maramureș se vor realiza lucrări de extindere a rețelei de apă în Baia Mare, Tăuții Măgherăuș, Cicârlău, Copalnic Mănăștur, Groși, Șișești, Satulung, Șomcuta Mare, Ardusat, Remetea Chioarului, Cicârlău, Ilba, Hanadalul Ilbei, Sighetu Marmației, Vadu Izei, Bocicoiu Mare, Baia Sprie, Cavnic, Seini, Tg. Lăpuș, Ulmeni, Vișeu de Sus, Bistra, Botiza, Cupșeni, Lăpuș, Mireșu Mare, Poienile de Sub Munte, Rona de Jos, Suciu de Sus, Groșii Țibleșului, Remeți și Petrova.

 

Tot în cadrul acestui proiect se vor executa lucrări de extindere a rețelei de canalizare în Baia Mare, Recea, Baia Sprie, Tăuții Măgherăuș, Cicârlău, Sighetu Marmației, Bocicoiu Mare, Vadu Izei, Vișeu de Sus, Poienile de Sub Munte, Repedea, Dumbrăvița, Groși, Coltău, Săcălășeni, Seini, Cicârlău, Ilba, Handalul Ilbei, Șomcuta Mare, Remetea Chioarului, Coaș, Copalnic Mănăștur, Lăpuș, Cavnic, Bistra, Petrova și Satulung. Proiectul include reabilitări a unor stații de epurare, edificarea a cinci stații de epurare noi, o instalație de deshidratare a nămolului (în Baia Mare – aceste nămoluri provin din stațiile de epurare) și stații de vidanj.

 

Acum, 83% din gospodăriile din Maramureș (în Baia Mare procentul crește la 98%) sunt alimentate de la rețeaua de apă potabilă și 62% (în Baia Mare procentul crește la 95%) la serviciile de canalizare. Noul proiect va aduce acoperirea cu servicii de apă și canalizare pentru 98% dintre suprafețele locuite ale județului.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here