INVESTIGAȚIE – Sistemul „Suveică”: Cum și-a băgat Mihalachi firma Victor Construct, constructorul depozitului de deșeuri de la Fărcașa, în insolvență

2
4443

OFICIAL. Ridicăm vălul de pe insolvența firmei botoșănene Victor Construct, sereleul care este lider al asociației de firme (Victor Construct SRL & Antrepriza Montaj Instalaţii SA Baia Mare) care a câștigat licitația pentru execuția CMID din satul maramureșean Sârbi (com. Fărcașa), cel mai important contract de lucrări din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţ, în valoare de peste 64 de milioane de lei (64.266.552 lei – suma conține TVA).

 

Tribunalul Botoșani a dispus vineri, 10 august 2018, deschiderea procedurii generale de insolvenţă a firmei Victor Construct SRL, la cerea debitorului (reprezentat prin patronul și administratorul firmei, Victor Mihalachi). Judecătorul sindic a desemnat și administratorul judiciar, SP Vizal Consulting IPURL din Bucureşti (onorariul provizoriu al practicianului de insolvență fiind stabilit la 3.000 de lei).

 

Conform legii, Vizal Consulting va notifica, în privința deschiderea procedurii de insolvență, firma Victor Construct și creditorii menţionaţi în lista depusă de aceasta. Să vedemn cine sunt creditorii firmei lui Victor Mihalachi.

 

Sistemul suveică”

 

În lista de depusă la Tribunalul Botoșani pentru deschiderea procedurii de insolvență a firmei sale, Mihalachi a înscris ca și creditori (entități juridice la care firma are datorii) o bancă (Banca Transilvania SA) și o firmă de proiectare construcții civile și industriale (Consproiect M SRL). Această firmă de proiectare este tot din Botoșani (de unde este și Victor Construct) și… este controlată tot de Mihalchi.

 

Simplificat, strategia e asta: Mihalachi s-a creditat dintr-o firmă pentru a-și băga altă firmă în insolvență. Interfața lui Mihalachi în firma Consproiect M sunt două angajate ale sale în Victor Construct, respectiv contabila șefă (Irina Toader) și Lucia Murariu (șefa serviciului Aprovizionare).

 

De altfel, deși firma este înregistrată la Registrul Comerțului la o altă adresă (strada 1 Decembrie 58, Botoșani) decât a firmei Victor Construct, pe site-ul oficial al Consproiect M aceasta figurează la aceeași adresă ca și Victor Construct (strada Ion Pillat nr. 18, Botoșani).

 

În 2015, Mihalachi anunța că își va cumpăra, cu fonduri europene, o stație de asfalt și utilaje pentru asfaltarea drumurilor. Le-a cumpărat pe firma… Consproiect, administrată de contabila șefă de la Victor Construct. Anul trecut, firma Consproiect a avut o cifră de afaceri de 8,7 milioane de lei și a raportat pierdere netă de peste 613.000 de lei. Deci, pentru prima dată în ultimii șase ani, a lucrat în pierdere.

 

Fișă: cine este Mihalachi

 

Victor Mihalachi a fost muncitor pe șantier, a fugit din țară în 1988, în timpul regimului comunist. Când s-a reîntors și-a deschis o cârciumă. Apoi mai multe cârciumi. Apoi i s-a părut că nu merge cum vroia el cu comerțul și a început businessul în construcții, cu șapte „băieți” (angajați).

 

Susține că nu are pe nimeni în spate, decât pe Dumnezeu. Dumnezeul ăsta al lui Mihalachi i-a dăruit extrem de multe zeci de contracte cu entități ale statului, firma sa fiind încadrată în selecta categorie a abonaților la lucrările publice. Nici m[car criza economică nu l-a „afectat deloc”. Totuși, a recunoscut că are “nişte relaţii foarte bune cu nişte oameni cu care trebuie să ai relaţii – şi din lumea politică şi din business – şi fenomenul (n.red., mitei) există, dar se ştie foarte bine… Acest subiect nu vreau să îl ating. Oamenii simpli înţeleg, pentru că aşa a fost creat sistemul, aşa funcţionează sistemul”.

 

În 2010 declara: “De cînd funcţionez eu nu am avut pierderi deloc, nu am avut cheltuieli inutile”. Și n-a avut (pierderi nete pe firmă). Până în 2017, când a încheiat cu un minus de peste 13 milioane de lei.

 

Ce urmează

 

Publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) a notificării deschiderii procedurii de insolvență a firmei Victor Construct și fixarea termenul-limită de depunere de către creditori a eventualei opoziţii. Apoi se înregistrează cererile de creanțe, verificarea acestora, publicarea în BPI a tabelului preliminar de creanţe.

 

Apoi se mai dă un termen pentru eventuale contestații, se definitivează tabelul creanțelor, se organizează adunarea creditorilor, iar apoi administratorul judiciar face un raport prin care propune fie intrarea în procedură simplificată fie continuarea perioadei de observaţie în cadrul procedurii generale. Cu aceste proceduri, se termină luna august… proiectul CMID Maramureș de la Fărcașa stagnează, procedurile continuă…

 

Pe scurt, lucrarea de la Fărcașa, cea mai importantă din proiectul SMID Maramureș (în valoare de 229.148.934 lei + TVA, finanțare europeană), este într-un impas major existând riscul iminent de nefinalizare a lucrării în termenul ultimativ dat de UE. S-a oprit de tot, oficial, pentru o lungă perioadă de timp. Niciun oficial al Consiliului Județean Maramureș – care are un proces pe rol, ca pârât, cu Victor Construct SRL, din aprilie 2018 – nu a ieșit public să declare ce se va întâmpla cu cel mai important proiect nefinalizat al Maramureșului care trebuie să devină oprațional până la finalul acestui an.

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Va rog, domnule Viski,
    Nu-i mai scrieti domnului Zetea materiale de specialitate si analize profesionale deoarece nefiind vorba de napolitane ,eugenii si palinca el nu pricepe gravitatea situatiei.El confunda insolventa cu o substanta care dilueaza o intravenoasa bine primita.
    Judetul e condus de Johnny, din Chelintza.
    De ce Conducerea executiva a judetului Maramures nu si-a depus declaratiile de avere si de interese?
    Oare e legal sau Legalitatea o stabileste Oana?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here