INTERESE – Afacerea „Podul de la Ulmeni”, sau cum simulează Lucian Morar (PMP) că vrea să rupă protocolul “împotriva firii” cu PSD

0
1550
Lucian Morar și Gabriel Zetea

POLITICĂ FINANCIARĂ. Anul de grație 2016, încărcat politic cu exercițiul electoral care avea să consfințească miruirea unor simulanți că vor binele comunităților în reprezentanți ai acestora. În acel an, conform lui Lucian Morar, actualul președinte al PMP Maramureș, pentru PNL a declinat o alianță politică cu partidul, reprezentanților județeni ai Mișcării Populare li s-a dat mână liberă pentru încheierea unor protocoale cu ce entitate politică doresc.

 

Așa a ajuns PMP Maramureș să semneze un protocol cu… PSD, dușman declarat la nivel central și înfierat din toate pozițiile de liderii partidului creat de fostul președinte al României, Traian Băsescu.

 

La scurt timp de la semnarea protocolului (de succes pentru PMP, la nivel județean acesta ajungând cu trei reprezentanți în forul deliberativ al Maramureșului și, în schimbul susținerii necondiționate a președintelui PSD, Gabriel Valer Zetea, negociind o funcție de vicepreședinte), au loc schimbări la nivelul conducerii, șefia PMP Maramureș fiind preluată de Morar, cel instalat deja și în fotoliul de vicepreședinte al Consiliului Județean.

 

Podul lui Morar

 

Era anul 2016, vă reamintesc, an în care Morar deținea dubla postură de adjunct la județ și șef la partid. Dacă pentru a doua funcție a fost nevoit să-l lucreze pe cel care l-a adus în partid, Adrian Todoran (fostul președinte PMP Maramureș), pentru prima funcție a trebuit să renunțe la calitatea de primar al orașului Ulmeni. În contra-partidă, a recitat poezia cu “Am plecat la județ să ajut la finalizarea celui mai important proiect al orașului, podul peste Someș”.

 

De mai bine de doi ani, timp în care Morar a revenit în funcția de primar al Ulmeniului, lăsându-și însă moștenire, cu acceptul pesedistului Zetea, locul de vicepreședinte al CJ Maramureș verișorului său, George Moldovan, podul de la Ulmeni e în continuare în construcție. “Trebuia terminat în doi ani, dar a fost vremea neprielnică, apoi a fost o perioadă în care nu s-au alocat bani, condițiile sunt grele (se sudează la 30 de metri înălțime, sunt curenți de aer)”, motivează astăzi Morar întârzierile.

 

Nota de plată a unui pact politic

 

Ce-i cu podul ăsta?, pentru că, e drept, nici Ioan Băbuț (constructorul) nu-i Apolodor din Damasc, dar nici Someșul nu-i Dunărea. Prețul inițial al podului de la Ulmeni a fost de 10,75 milioane de lei (cu tot cu TVA), iar prețul actual este de 10.437.800 de lei (pentru că a scăzut și TVA-ul de când se edifică). Acesta e motivul principal al prieteniei indestructibile a lui Morar (PMP) cu Zetea (PSD). Morar câștigă electoral în urma finalizării lucrării, care se poate realiza cu susținerea pesedistului Zetea la ministerul finanțator al lucrării, controlat de oamenii din partidul la a cărui conducere la nivel central se află.

 

În 2016, podul de la Ulmeni a primit o finanțare de 5,8 milioane de lei, iar pemepiștii s-au făcut luntre și punte să voteze disciplinat, ca niște veritabili social-democrați absolut tot ce vroia președintele județean al PSD. În toamna acelui an, viceprimarul lui Morar (Ștefan Vicsai, lăsat de Morar, plecat “la județ”, la conducerea Primăriei) declara public că podul e finalizat în proporție de 70-75%. În 2017, pentru podul de la Ulmeni s-a mai primit o finanțare de 2,1 milioane de lei, iar concordia PMP+PSD=love a continuat în Maramureș, deși în parlament Băsescu și Tomac făceau notă discordantă cu “dușmanul” PSD.

 

În acest an, podul din Ulmeni (supranumit deja „Podul lui Morar”) a mai primit 450.000 lei, ridicând totalul finanțării la aproximativ 8 milioane de lei. Cât tristețea celor din Ulmeni mai e de muncă la pod? Ne spune Morar. Nu se știe. “Depinde de vreme. Sunt 99% că anul ăsta îl împingem peste Someș, iar apoi mai rămâne de pus dalele, șapa și asfaltul. Componentele sunt făcute, stadiul de execuție e de vreo 80%”, a explicat Morar, pentru 2mnews, opinând că speră să nu-l prindă vara viitoare cu podul nefinalizat, Doamne-ferește!

 

Simularea ruperii pactului

 

Podul ăsta, mai exact finanțarea lui, pentru care Morar e captivul politic al PSD, ține-n viață și continuitatea protocolului împotriva firii cu social-democrații. Dușmani la nivel central, amanți politici la nivel județean. Morar zice că nu. Că, uite, el a pus în dicuția Biroului Județean acest protocol și că partidul nu vrea și pace să renunțe la patul călduț în care-i ține PSD.

 

“În urmă cu vreo două luni, în Biroul Județean am pus în discuție și am supus la vot secret dacă se dorește renunțarea la protocolul cu PSD. Nu eu am semnat protocolul (n.red., e drept, însă el a fost principalul câștigător, primind o funcție de vicepreședinte CJ și finanțări pentru principalul proiect de infrastructură din localitatea sa), că nu eram președinte atunci. Și în urmă cu două luni, în Biroul Județean, le-am spus că eu mă abțin. Și voturile au fost majoritare pentru menținerea protocolului. Asta e”, a spus Morar.

 

Ce nu a spus Morar este că aceste protocoale județene cu PSD au început să fie damnate la nivel central. A, și nu a mai spus ceva: Biroul Permanent Județean, în mare majoritate, e controlat de Morar, iar ședința cu pricina a fost programată la mijlocul săptămânii când parlamentarii PMP – îndoctrinați la nivel central ca oponenți ai PSD – erau în București. Dacă Morar vroia să se blindeze în fața conducerii centrale cu un vot edificator al pemepiștilor din județ, ridica această problema într-un Colegiu Județean, din care fac parte toți aleșii (locali, județeni, naționali).

 

Practic, prețul vânzării coloanei vertebrale politice a PMP Maramureș este contabilizată la 8 milioane de lei achitați și încă 2,5 milioane de lei promiși pentru podul vieții în schimbul aprobării disciplinate a voinței exclusive a șefului PSD și al CJ Maramureș. Fără să pară că-i pasă cuiva de costurile politico-electorale ale acestui sluj ce tinde să se permanentizeze.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here