INFORMAŢIA COMPLETĂ – Adevărul privind suma de 15 milioane de lei alocată din bugetul de stat pentru aeroportul din Maramureş

0
341
Pista Aeroportului Internațional Baia Mare

ADEVĂR. Un lucru bun: alocarea a 15 milioane de lei de la bugetul de stat pentru lucrările de reabilitare şi extindere a pistei Aeroportului Internațional Baia Mare (care îşi va oficializa, în curând, schimbarea denumirii în Aeroportul Internaţional Maramureş). Un lucru rău: informaţia a fost prezentată trunchiat şi, în unele locuri, chiar deformat. Să vedem care e adevărul complet.

 

În primul rând, de salutat faptul că parlamentarii maramureşeni „de la putere”, Sorin Bota şi Gheorghe Şimon, au ştiut de această dată să impună amendamentul propus de deputatul Călin Matei (PSD) în comisiile de buget-finanţe şi apoi în şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului în care s-a adoptat Legea bugetului de stat pe anul 2017 (construit pe o creștere economică de 5,2%, considerată de mai mulţi analişti economici ca fiind hazardată).

 

Amendamentul a trecut, ura şi la gară. Adică, la aeroport. E bine, pentru că vin 15 milioane de lei pentru lucrările de la aeroport. Vestea a fost prezentată de deputatul Bota, printr-un comunicat de presă menit să ajungă la dumneavoastră, ca fiind o reușită care „asigură finanțarea integrală în vederea finalizării lucrărilor la Aeroportul Baia Mare. Problema financiară o putem considera rezolvată”. Pe mine nu mă mai miră demagogia politică. Adevărul e că pentru proiectul de la aeroport va trebui să plătim 76 de milioane de lei. Ni s-au dat, deocamdată 15 milioane de lei. Mai trebuie încă 61 de milioane de lei. Socotiţi dumneavoastră, finanţarea e integrală? Putem considera problema rezolvată?

 

Şi pentru a completa adevărul, aceşti bani sunt deja cheltuiţi. Cu ei se vor plăti o factură a lucrărilor deja recepţionate de beneficiar (de altfel, stadiul de implementare al proiectului e foarte avansat, către 98%). Concluzionând, e bine că o să vină banii ăştia, dar mai trebuie „să facem rost” de încă 61 de milioane de lei – adică o sumă de patru ori mai mare decât cea „rezolvată”. În caz contrar, va trebui să acoperim suma rămasă de plătit dintr-un credit bancar contractat de Aeroport şi girat de CJ Maramureş.

 

Vă reamintesc, lucrările au fost iniţial aprobate spre finanţare de UE, apoi, după începerea lucrărilor s-a anulat respectiva finanţare (nu doar aceasta, ci un „calup” ce cuprindea mai multe finanţări pentru modernizări de aeroporturi din UE). Acum se caută soluţii pentru plata integrală a sumei de la bugetul de stat, ulteriror aceasta urmând să fie „recuperată” de la UE – aşa cum s-a procedat în cazul drumului naţional Baia Mare – Dej.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here