INEDIT – Muzeul de Artă organizează, în premieră, o expoziție construită „pe loc”, cu obiectele aduse de participanți, pe o temă prestabilită: Acesta este viitorul!

0
185

PREMIERĂ. Luni, 27 noiembrie 2017, ora 12, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» organizează în Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Tehnic „C.D. Nenițescu” Baia Mare (strada Luminișului, nr.1) evenimentul “Art-Up!”. Evenimentul Art-Up! propune comunității, în premieră, un pop-up museum – un muzeu construit „pe loc”, cu obiectele aduse de participanți, pe o temă prestabilită: “Acesta este viitorul!”. Cei interesați să participe la eveniment sunt invitați să completeze colecția muzeului băimărean.

 

Evenimentul, realizat în parteneriat cu Team For Youth și Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu”, va avea două componente: prima parte este dedicată fenomenelor artistice (prezintă în paralel Școala Băimăreană de Pictură, respectiv Școala de la Barbizon, urcând apoi pe firul principalelor curente până în contemporaneitate), iar a doua parte constă în realizarea efectivă a muzeului pop-up.

 

Muzeul pop-up este o „colecție deschisă” construită împreună cu membrii comunității: toți cei care vin la întâlnirea de luni, 27 noiembrie, pot aduce un obiect care să completeze expoziția. Curentul în care organizatorii își propun să se încadreze este Pop-art, iar motivația vine tocmai din esența acestuia: desprinderea din ambianța sa firească a unui obiect sau a unei părți dintr-un obiect și expunerea lui ca lucrări de artă nonfuncționale. “Acesta este viitorul!”, tema aleasă, este chiar titlul primei expoziții Pop-art organizate în anul 1956 la Galeria de Artă Whitechapel din Londra.

 

Scopul evenimentului este de a construi un „muzeu” împreună cu membrii comunității, iar faptul că exponatele sunt aduse de participanți îl transformă într-unul narativ: fiecare obiect spune (și are) o poveste. Astfel demonstrăm că instituția culturală nu trebuie să aibă doar funcția de conservare a artefactelor și nu spune doar povestea unui fenomen artistic, ci e o sumă de povești și de trăiri ale comunității.

 

Conceptul de muzeu pop-up nu e este unul nou, se regăsește în literatura de specialitate – a fost documentat de către Nina Simon și Nora Grant și a fost implementat mai întâi la Santa Cruz Museum of Art & History, în SUA.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here