INEDIT – Cum vedeau americanii, în urmă cu 35 de ani, muzica şi dansul tradiţional maramureşean: Ansamblul Folcloric Naţional „Maramureşul”, în New York

0
1708
Ansamblul „Maramureșul”, 6 decembrie 1981, în SUA, la aniversarea zilei de naștere a lui Nicu Moldovan (foto: seini.ro)

BEST OF ALL. Ultima consemnare din perioada comunistă a Maramureşului în prestigiosul cotidian american „New York Times” a avut loc în urmă cu 35 de ani (la 14 decembrie 1981 – era o zi de luni), subiectul articolului „Dans: Ansamblul folcloric românesc” fiind prestaţia Ansamblului Folcloric Naţional „Maramureşul” (acum „Transilvania”), cu ocazia încheierii turneului peste Ocean, într-un spectacol susţinut în sala de spectacole a Colegiului Brooklyn.

 

Este un articol amplu, semnat de Jennifer Dunning, în care se precizează istoricul ansamblului folcloric şi faptul că spectacolul a conţinut dansuri din nouă regiuni ale României. Clar, ziaristei americance i-a plăcut spectacolul, articolul fiind extrem de laudativ la adresa performerilor maramureşeni („Best of all ” – „Cei mai buni dintre toţi”).

 

În articol sunt prezentate dansurile „Nuntă în Oaş”, „Dans de pe Mureş”, „Căluşarii” şi sunt subliniate aporturile coregrafului Valeriu Buciu. De asemenea e subliniată prestaţia „muzicienilor care au cântat la instrumente tradiţionale”, fiind nominalizaţi „Gheorghe Costache – frumosul acordeonist -, Gavril Martocean – la ţambal, un instrument care seamănă cu un xilofon -, și Vasile Seraz și Gheorghe Soponaru – la viori cu goarnă, instrumente care sună mai degrabă ca cimpoi manevrat la viteză maximă”.

 

Angela Buciu

„Virtuozul Dumitru Dobrican a trecut de la minunatul bucium la ocarină și fluiere și, la final, la nai, pentru ”Ciocârlia”, care suna ca o noapte petrecută într-o colivie”. Mai sunt menţionaţi şi „Nicu Moldovan, directorul companiei şi un showman adevărat, solista Angela Buciu și Alexandru Viman, dirijorul care a condus cu nonșalanţă spectacolul cu care s-a încheiat primul lor turneu american”.

 

Acest turneu, la care au participat 45 de artişti ai ansamblului folcloric maramureşean, a cuprins spectacole în SUA şi Canada, în perioada New York 23 septembrie – 13 decembrie. În cele aproape trei luni de turneu, maramureşenii au susţinut 64 de spectacole, un efort care i-a capacitat la maximum.

 

Cum a fost posibil turneul din SUA

 

Pentru o percepţie corectă, o precizare istorică: începutul anilor ’80 au însemnat în politica externă a României (o ţară guvernată de regimul comunist) şi SUA o detensionare a relaţiilor. În primăvara anului 1981 (14-15 mai), ministrului de Externe al Republicii Socialiste România, Ştefan Andrei, a fost invitat oficial, de secretarul de stat SUA, Alexander Haig, la Washington, iar în februarie 1982, Haig i-a întors vizita oficială, venind la Bucureşti – se pregăteau detaliile vizitei în România a fostului preşedinte american, Richard Nixon (28-30 iunie), iar Nicolae Ceauşescu era interesat să păstreze clauza naţiunii celei mai favorizate, pe care senatorii americani îl ameninţau că o retrag din cauza refuzului României de a simplifica formalităţile de emigrare.

 

Ziarul „New York Times”

Începutul anilor ’80 au fost cei în care, pentru a păstra clauza naţiunii celei mai favorizate, vrând să demonstreze americanilor că România „nu este un lagăr din care nu iese nimeni”, regimul comunist a început să-şi lase mai uşor artiştii şi sportivii să meargă în SUA – amintiţi-vă că, în 1981, antrenorul naţionalei de gimnastică a României, Bela Karolyi şi soţia lui, au rămas în SUA. Graniţele s-au ferecat din nou în 1984, după ce preşedintele american Ronald Reagan a semnat prelungirea cu încă un an a clauzei naţiunii celei mai favorizate.

 

Şi, la final, o picanterie: ziua în care Ansamblul „Maramureşul” (astăzi Transilvania) îşi sfârşea turneul în SUA, americanii erau şocaţi de o „mişcare abruptă”, cum consemna New York Times, a Israelului care a anexat un teritoriu controlat de Siria: Înălţimile Golan. Aceasta era „ştirea momentului”, aşa că este cu atât mai importantă consemnarea în cel mai important ziar american a spectacolului maramureşenilor.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here