INCOMPETENȚĂ – Ministerul Culturii „prostit” cu o expoziție într-un spațiu impropriu: Casa Unirii de la Băsești „serbează” Centenarul cu pereții scorojiți

0
241
Vlad Duruș

REACȚIE. Obținerea unei finanțări pentru renovarea casei memoriale „Gheorghe Pop de Băsești” a constituit o prioritate în activitatea parlamentară a deputatului USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș. Acesta a avut public mai multe luări de poziție pe subiect și încercări repetate de a convinge Guvernul, prin interpelări făcute la Ministerul Culturii, să aloce finanțare pentru unul dintre obiectivele simbol ale Marii Unirii.

 

„Un astfel de simbol nu avea voie să rămână în paragină în Anul Centenarului. Mi s-a părut aberant că ministerul a acceptat să finanțeze cu 26.900 de lei o expoziție în Casa Memorială, dar nu a dat bani pentru restaurare. Acest lucru i l-am adus la cunoștință Ministrului Culturii imediat după acordarea finanțării, solicitându-i să susțină financiar și reabilitarea complexului”, a declarat deputatul USR, Vlad Emanuel Duruș.

 

După aproape 45 de zile de la formularea interpelării, ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a oferit un răspuns deputatului maramureșean. Acesta arată că, în pofida declarațiilor autorităților locale și județene, „proiectul privind Restaurarea, consolidarea și dotarea Casei Memoriale Gheorghe Pop de Băsești a fost depus în 05.04.2018. După cum reiese din fișa proiectului, rezultă că reabilitarea va fi gata la finalul anului 2019 [!!!]. În acest moment sunt nenumărate case memoriale care ar trebui reabilitate, pentru care autoritățile locale nu au făcut mai nimic, iar printr-un program aniversar nu pot fi rezolvate problemele care trenează de zeci de ani”.

 

În privința finanțării expoziției în interiorul Casei Memoriale, proiect susținut de Consiliul Județean Maramureș, ministrul Ivașcu a părut surprins că s-a putut trimite o astfel de solicitare. „Alocarea sumei de 26.900 de lei pentru expoziție a fost posibilă pentru că nimeni nu și-a imaginat că cineva ar putea să scrie un proiect pentru o expoziție într-o casă memorială nereabilitată și nefuncțională. Proiectul a fost analizat individual, așa cum este analizat fiecare proiect”.

 

Ce ar mai fi de comentat după un astfel de răspuns, care descrie o realitate a administrației județene? Competența în executivul Consiliului Județean e un atribut întâmplător. Maximum a ceea ce putem crea cu ocazia Centenarului sunt simpozioane, expoziții, spectacole și mese festive…

 

Conducerea USR Baia Mare



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here