ÎN SFÂRȘIT! – Se poate monta gardul de siguranță al Aeroportului Maramureș, porțiunea de teren care aparținea Aeroclubului a trecut în proprietatea județului

0
302

GARDUL AEROPORTULUI. Saga gardului de siguranță care trebuie (conform reglementărilor aeronautice) să înconjoare Aeroportul Internațional Maramureș pare să se îndrepte spre sfârșit. În 20 decembrie, prin hotărâre guvernamentală, s-a decis trecerea unor părţi dintr-un teren aflat în domeniul public al statului şi administrarea Aeroclubului României în domeniul public al judeţului Maramureş. Este vorba despre terenul pe care se va monta gardul de siguranță al Aeroportului, principala problemă care stătea în calea contractării unor zboruri regulate externe (pentru că nu se putea asigura frontiera de stat și securizarea perimetrului aeroportului).

 

După redimensionarea pistei de aterizare-decolare a Aeroportului Maramureș, nu a putut fi amplasat gardul de siguranță pentru că o parte a acestuia ar fi trecut pe o porțiune de teren ce nu putea fi expropriată, respectiv cea care aparținea Aeroclubului. Până acum nu s-a precizat, public, de ce este tergiversat transferul terenului Aeroclubului (care își dăduse acceptul) către Aeroport, precizându-se doar că pentru asta e necesară o Hotărâre de Guvern. În lipsa edificării gardului, contractarea unor curse regulate externe era imposibilă.

 

Care a fost problema

 

Conform secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Dragoș Titea, principala problemă a tergiversării acestei decizii a fost cauzată de faptul că la edificarea Aeroclubului din Maramureș terenul acestuia nu a fost corect clasificat, întrega suprafață cu care a fost împroprietărit fiind încadrată ca pistă de aterizare-decolare. Această eroare materială nu a fost sesizată decât acum, la începerea formalităților pentru schimbarea destinației terenului și a proprietarului.

 

Astfel, deși existau toate acordurile proprietarilor (statul) și administratorului (Aeroclubul), terenul nu putea fi înstrăinat, fiind încadrat ca pistă de aterizare-decolare, respectiv fiind considerat strategic. În fine, ieri a fost modificat codul de clasificarea a datelor de identificare (practic, terenul pe care va trece o porțiune a viitorului gard de siguranță se află în spatele clădirii administrative a Aeroclubului și nu împietează nicicum funcționarea în siguranță a pistei). De asemenea, tot prin această hotărâre de Guvern, cel mai important!, terenul a fost trecut în proprietatea județului Maramureș (adică a Consiliului Județean, cel care are în proprietate Regia Autonomă care administrează aeroportul).

 

Conform unor surse informate și implicate, urmează formalitățile administrative de preluare a terenului (care ar trebui să se finalizeze în aproximativ două-trei săptămâni) și apoi se va proceda la montarea gardului, fapt obligatoriu pentru securizarea perimetrului aeroportului și pentru asigurarea frontierei de stat.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here