IMPOTENȚII – Barajul de la Runcu se va finaliza în anul… 2059: în acest an a primit 6 milioane de lei și mai are nevoie de 228 de milioane de lei

0
1944

OFICIAL. Știți c-a venit în Maramureș ministrul Ioan Deneș, acest McCloud al Apelor și Pădurilor – vi-l aduceți aminte (sper că n-avem nevoie deja de lecitină!) pe Sam McCloud, șeriful rural din Taos-New Mexico, un sătuc din munții Sangre de Cristo, devenit personaj de serial difuzat de comuniști și digerat în lipsă de variante.

 

Bine, nu vă plicitisesc cu plictistoarea sa vizită protocolar-electorală, ci vă spun ce-i important și nu vă spun alții: în acest an, pentru barajul de la Runcu s-au alocat 6 milioane de lei.

 

Se va finaliza peste… 40 de ani

 

Barajul maramureșean a depășit deja de aproape două ori durata în care sclavii faraonului Kheops au construit în urmă cu aproape 4.500 de ani Marea Piramidă din Gizeh, care a fost cea mai înaltă construcție din lume vreo 43 de secole și ceva. Dar nu-i nimic, așa lucrăm noi, românii, mai așezat, nu ne grăbim.

 

De fapt, nu ne grăbim deloc pentru că, în acest ritm investițional, Barajul de la Runcu se va finaliza peste… 40 de ani. Cei încă nenăscuți vor inaugura atunci, în anul de grație 2059 (!!!) barajul care va fi inclus în Cartea Recordurilor la categoria “Investiția finalizată în cel mai îndelungat timp”: 74 de ani!

 

Și tot în anul 2059, vor comemora 49 de ani de la decesul proiectantului acesteia, inginerul hidrotehnician Aristide Traian Teodorescu, care a apucat să-și vadă construcția începută în anul 1985 la stadiul de vreo 15%. E drept, acum lucrarea a ajuns la stadiul de 84%, dar pentru finalizarea sa mai e necesară sumă de 232 de milioane de lei. Și s-au alocat, vă spuneam, adică ne-a spus McCloud Deneș, 6 milioane de lei.

 

Barajul de la Runcu va fi, în anul 2059, la 74 de ani de la începrea construcției (parlamentari de ispravă a dat Maramureșul – influenți, frate!), o „barieră” de piatră înaltă de 93 de metri menită să domolească râul și să-l adune într-un lac ce se va întinde pe 91 de hectare și care va avea un volum de 26 de milioane de metri cubi. A fost gândit pentru suplimentarea debitului de apă pentru Baia Mare, precum şi pentru realizarea unei reţele de apă pentru zeci de localităţi din Maramureşul istoric, inclusiv pentru cel de-al doilea municipiu al județului, Sighetu Marmaţiei.

 

Pentru puțini mai contează afectarea iremediabilă a zonei Cheile Tătarului (rezervație naturală situată-n comuna Desești), singurele chei în andezit din România. Până la urmă, primează exclusiv factorul economic: alimentarea cu apă a jumătate din județ, reducerea riscului de inundaţii pe râurile Mara şi Iza şi producția de electricitate.

 

De ce se întâmplă asta

 

Investiția este astăzi cifrată la 900 de milioane de euro, din care s-au investit 850 de milioane de euro. Așadar, mai trebuie o investiție de 5,56% din costul total estimat pentru întreaga construcție. De ce durează mai mult decât ar fi construit sclavii egipteni două piramide în urmă cu aproape 4.500 de ani?

 

Pentru că 7 ani investiția (care a-nceput când țara se numea altfel, Republica Socialistă România și care a durat pe mandatele a cinci președinți) a fost stagnată, pentru că s-a furat la rupere (DNA l-a trimis în jduecată pe fostul șef al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” pentru luare de mită şi spălare de bani), pentru că din când în când politrucii care-mpart banii mută termenul de finalizare cât vor (în 2018 au zis că-l termină în 2020 – râdeți, dar râdeți amar) etc.

 

Și pentru că suntem proști. Toți. Și ei, și noi. Cum s-a așternut tăcerea atunci când s-a luat în calcul abandonarea lucrării deși deja se investise 95% din necesar, fapt care ridică mari semne de întrebare privind integritatea mentală a decidenților. Nimeni n-a zis nimic, nu s-au scandalizat nici măcar salamandrele de pe Runcu, nici maramureșenii…

 

Banii vin cu țârâita, atât de la stat (prin Ministerul Mediului, via Apele Române), cât și prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Practic, singura perioadă în care s-au alocat sume consistente acestei investiții a fost cuprinsă între 2009 și 2011 (sumele fiind cuprinse între 55 de milioane de lei și 65 de milioane de lei), în restul anilor fiind alocate „firimiturile de la masa bogaților”.

 

Cum ne-a prostit McCloud

 

În prezența Întâiului pesedist al județului, Gabriel Valer Zetea, ministrul pesedist Deneș i-a prostit liniștitor și electoral pe maramureșeni: în 2019, Maramureșul are alocată suma de 74,64 milioane lei pentru investiții în domeniul apelor și pădurilor, fiind județul cu cea mai mare valoare dintre celelalte județe ale țării. Cred c-au fost câțiva pinguini care chiar au aplaudat această realizare.

 

“Băbăeț”, voi chiar nu vă dați singuri palme-n baie, în fața oglinzii? 74 de ani să finalizăm un baraj început pe vremea lui Ceaușescu? Chiar nu vă e rușine să vă mai afișați printre oameni? Serios…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here