HOTĂRÂRE – Medicamente mai ușor de procurat: Guvernul elimină comisiile de experți de pe lângă CAS-uri

0
253

MAI SIMPLU PENTRU BOLNAVI. În ședința sa din data de 12 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu a adoptat o hotărâre care desființează, începând cu data de 1 martie 2017, comisiile de experți care funcționau pe lângă Casele de Asigurări de Sănătate.

 

Aceste comisii aprobau, pe baza analizării unui dosar, prescrierea unui număr de nu mai puțin de 106 tipuri de medicamente cu regim special, destinate tratării unor afecțiuni precum hemofilia, scleroza multiplă, hepatita cronică de tip B și C, boala Parkinson, diabetul zaharat, epilepsia, boli de natură oncologică sau cardiovasculară etc. Începând din luna martie a acestui an, aceste medicamente vor putea fi prescrise direct de către medicul curant al fiecărui pacient, ușurându-se în acest fel accesul la actul medical.

 

„Prin această hotărâre eliminăm comisiile de experţi de la nivelul caselor judeţene şi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, demers care va duce la creşterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării. […] În acest fel, medicul curant va putea prescrie direct medicamentele, conform protocoalelor terapeutice. Până la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, care se va face începând cu data de 1 martie, comisiile vor soluţiona toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi, astfel încât începând cu 1 martie să putem să intrăm direct pe prescripţie directă. […] Astfel, pacientul va beneficia de începerea tratamentului rapid, chiar din momentul diagnosticării, fără a mai parcurge pași suplimentari care în acest moment produc întârzieri ce pot duce chiar la afectarea stării sale de sănătate. Este vorba despre medicamente de ultimă generație pentru tratamentul unor afecțiuni grave. Prescrierea acestora se va face de către medicul specialist în baza protocoalelor medicale  existente, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian Bodog.

 

Considerată birocratică și cu un grad incert de utilitate, această procedură s-a aflat de la bun început pe „lista neagră” a măsurilor pe care PSD-ul s-a angajat să le adopte în campania electorală, anularea ei făcând parte din programul de guvernare asumat de această formațiune politică.

 

2mnews.ro



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here