FURT MUŞAMALIZAT – Trei maramureşeni, puşi de primar să fure pentru CJ Maramureş şi prinşi în flagrant, au fost iertaţi „pentru că fapta a produs un prejudiciu prea mic”

1
2765
Sediul Primăriei din Săpânța și cel al Consiliului Județean Maramureș (Palatul Administrativ din Baia Mare)

INVESTIGAŢIE. Povestea reală care urmează pare terifiantă, dar aparenţele înşeală. Nu e. E doar un alt fapt penal în care vinovaţii sunt „detergentizaţi” pentru a nu se ajunge la strategii şi beneficiarii reali ai rezultatului respectivului fapt. Precizare: 2mnews deţine documente, mărturii şi înscrisuri oficiale care atestă toate cele prezentate mai jos (vezi galeria foto de la finalul acestui articol).

 

Săpânța – Maramureș

Anul 2015, luna octombrie, ziua 27, Săpânţa – Maramureş. În cariera de andezit industrial din Podul Tufelor, care, prin decizia Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), avea sistate activităţile de extracţie şi de exploatare, trei oameni fură plăci ornamentale. Câţiva localnici, unii din firma care a cumpărat dreptul de extracţie şi a plătit instituţiilor statului – inclusiv Primăriei Săpânţa – taxele impuse de lege, sesizează poliţia. La faţa locului, adjunctul Postului de Poliţie Comunală, Vasile Szekely, îi surprinde în flagrant pe Imre Bogar, Bogdan Gherebeneş şi Daniel Dumitru, trei cetăţeni din Tisa.

 

Depozit de andezit – Cariera „Podul Tufelor”

Cei trei sunt, la rândul lor, surprinşi de acuzaţie. Spun că au fost trimişi acolo chiar de primarul comunei – Nicolae Dorel Codrea (PSD) – pentru a extrage piatră pentru… Consiliul Judeţean Maramureş! De asemenea, cei trei mărturisesc poliţistului (dând declaraţii în acest sens) numele şoferului desemnat de primar să-i transporte în carieră şi numele şoferului care a transportat piatra (aproximativ 7 tone) către o destinaţie pe care ei nu o cunoşteau, dar erau convinşi că este o activitate legală, fiind dispusă de primarul pesedist în numele Consiliului Judeţean Maramureş – condus şi atunci, ca şi acum, de preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea.

 

Se întocmeşte procesul verbal de constatare a faptelor, se semnează de toţi cei implicaţi fără obiecţii şi poliţistul comunal înaintează dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei, care cercetează speţa sub aspectul infracţiunilor de furt, abuz în serviciu şi executarea de activităţi miniere fără permis de licenţă.

 

Faptele

 

Furtul surprins în flagrant de poliţie, în octombrie 2015, şi recunoscut prin declaraţii de cei trei cetăţeni „băgaţi la apă” de ordinul dat de primarul Nicolae Dorel Codrea, a fost simplu de „detergentizat”.

 

Deşi avea toate actele necesare, adjunctului Postului de Poliţie Comunal Săpânţa, Vasile Szekely, i-a trebui mai bine de un an (29 noiembrie 2016) să facă referatul cauzei şi să-l înainteze Parchetului din Sighetu Marmaţiei cu propunerea de… clasare. Apoi, după mai puţin de două luni, în ianuarie 2017, prim-procurorul delegat Ioan Ardelean emite ordonanţa de clasare şi speţa se-ngroapă, neştiută de nimeni în afara celor implicaţi direct. Până astăzi.

 

Andezit – Cariera „Podul Tufelor”

Cum a fost instrumentată o speţă atât de clară? Sinteza. Infracţiunea de furt (repet, constatată în flagrant şi recunoscută de cei trei) şi de abuz (pentru ordinul dat nelegal de primarul Codrea) „nu există”, consemnează agentul Szekely. Să ne frecăm puţin la ochi… cum nu există ceva care a fost consemnat anterior ca existând? Păi s-a zis aşa: pe teren exista întregul stoc de piatră al societăţii care l-a cumpărat de la stat, iar ăia  au furat 7 tone de andezit prăbuşit natural din carieră, deci nu au prejuciat firma. E drept, nu aveau dreptul să scoată nicio pietricică de acolo, că ANRM sistase orice activitate, dar s-a ignorat acest aspect, consemnându-se doar că pentru exploatare ar fi trebuit să plătească statului o redevenţă de doar 13,573 lei.

 

Despre abuz: nu a fost cauzată vreo pagubă (nu reluăm, argumentele similare ca şi în cazul motivării de la infracţiunea de furt). Concluzia poliţistului, întărite de procuror: „faptele nu există”.

 

Cât despre „executarea de activităţi miniere fără permis”, „raportat la valoarea mică a prejudiciului (n.red., s-a recunoscut furtul a 7 tone de andezit), dar şi modul concret de săvârşire a faptei, a fost adusă o atingere minimă a valorilor apărate de lege, eforturilor organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal consider că fapta nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni”. Bun pe lângă formularistica de sorginte ceauşistă şi zâmbetul la „eforturile organelor de urmărire penală”, concluzia: „Ura şi la gară! Şi să nu mai faceţi rele, băi!”.

 

Nişte dedesubturi

 

În timpul documentării prezentei scrieri, s-au desprins următoarele: Săpânţa trecea printr-o perioadă de frământări politico-administrative. În martie 2014, primarul Gheorghe Stan este demis după ce a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Este înlocuit de viceprimarul Gheorghe Pop (PNL), numai că şi acesta a fost condamnat pentru fals în declaraţii (în favoarea lui Stan – a zis că el conducea, pentru a-l salva pe Stan care avea permisul suspendat).

 

Gabriel Zetea

Simţind terenul fertil pentru a-şi impune un primar interimar, Gabriel Zetea (PSD), la acea vreme vicepreşedinte al CJ Maramureş şi candidat cert la şefia instituţiei, se deplasează în Săpânţa, crează o nouă majoritate politică care îl demite de liberalul Pop, alegându-l viceprimar pe consilierul local Nicolae Dorel Codrea (PSD) şi conferindu-i acestuia atribuţii de primar – asta se întâmpla în octombrie 2014. În 17 octombrie 2014, prezent în Săpânţa, Zetea „salută noua majoritate creată în Consiliul Local” şi promite fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), „aşa cum beneficiază aproape toate administraţiile publice locale din judeţ”. „Am credinţa ca aceasta comunitate va prospera în cel mai scurt timp”, a mai spus Gabriel Zetea, care, ulterior, avea să câştige preşedinţia CJ Maramureş (şi cu voturile săpânţenilor).

 

Ce e cu piatra furată „pentru Consiliul Judeţean”, cum au declarat cei trei amărâţi purtaţi pe la poliţie pentru că au luat de bun ce le-a spus primarul pesedist? Cine de la CJ a cerut primarului Codrea să fie adusă piatră, unde şi pentru ce (la acea vreme era în plină derulare proiectul „Circuitul bisericilor din lemn” la care s-a folosit andezit)? De ce nu au fost interesaţi nici poliţistul, nici procurorul să-i ancheteze pe cei doi şefi din administraţiile publice din Săpânţa şi din Baia Mare – CJ Maramureş -, preferând să ţină ochii închişi şi să mimeze că acea declaraţie nu s-a făcut vreodată?

 

Numai că s-a făcut – vezi documentul olograf, consemnat de poliţist la momentul constatării în flagrant a unei fapte despre care ulterior a anunţat că… nu a avut loc.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here