FRAUDĂ – Tatăl unei foste angajate APIA Sighetu Marmației, trimis în judecată de DNA pentru obținerea prin fals a aproape o jumătate de milion de lei

0
344

CORUPȚIE. În această lună, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a sigheteanului Vasile Codrea, pentru obținerea de subvenții agricole prin documente falsificate a unei sume de aproape o jumătate de milion de lei. Conform DNA, perioada de timp în care Codrea a depus documente false la APIA Maramureș și a obținut astfel subvenții agricole este cuprinsă între anii 2008 și 2016.

 

Surse 2mnews bine informate au dezvăluit că acesta este tatăl unei foste angajate a APIA Sighetu Marmației, Maria Codrea, care a fost îndepărtată din instituție în anul 2016 tocmai din această cauză (varianta oficială este că a obținut calificativul profesional nesatisfăcător, dar momentul îndepărtării corespunde cu cel al sesizării de către APIA a organelor de cercetare penală în cazul tatălui ei).

 

Conform DNA, Vasile Codrea (din Iapa – Sighetu Marmației), timp de 8 ani, în perioada 2008-2016, a depus „cu rea-credinţă, la APIA, mai multe documente false şi inexacte, în scopul obţinerii sprijinului financiar pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate. Într-unul dintre cazuri, inculpatul a depus o declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar, din care rezulta, contrar realităţii, că deţine un teren în suprafaţă de 30 ha.

 

Urmare a demersurilor frauduloase efectuate, inculpatul Codrea Vasile a beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare de 441.497 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal, la care se adaugă accesorii fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi, până la data efectuării plăţii integrale a debitului principal. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Codrea Vasile”, consemnează DNA.

 

Surse 2mnews susțin că Vasile Codrea a depus inițial o cerere pentru obținerea sprijinului financiar pentru o suprafață de peste 7 hectare și că în timp această suprafață a ajuns să fie de 70 de hectare, prin documente falsificate, eliberate de Primăria Sighetu Marmației. “De la 7 hectare și ceva, după primul an a venit cu 17 hectare și ceva – trecuse cu pixul cifra 1 înaintea suprafeței declarate în primul an. Apoi, aceste suprafețe s-au mărit, periodic, constant”, au declarat, pentru 2mnews, surse implicate. Cauza se va judeca la Tribunalul Maramureș.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ