FISCALITATE – Gheorghe Șimon: „Modificările Codului Fiscal aduc mai mulți bani în buzunarele românilor”

0
128
Gheorghe Șimon, ministrul Economiei

EXPLICAȚIE. Modificările Codului Fiscal la care lucrează guvernul vizează transpunerea în realitate a promisiunilor din programul de guvernare, cu scopul creșterii veniturilor în buzunarele românilor. Principalele modificări vizate la Codul Fiscal aduc mai mulți bani fiecărui cetățean român. Astfel, se urmărește reducerea impozitului pe venit (din salarii) de la 16% la 10%, precum și reducerea contribuțiilor sociale aferente unui salariu de la 39,25% la 35%, a arătat ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, deputat de Maramureș.

 

O altă modificare a Codului Fiscal are în vedere simplificarea sistemului de contribuții prin reducerea acestora de la șase contribuții la două, respectiv pentru pensie și sănătate. Restul obiectivelor pentru care se colectau contribuții de la salariați se vor suporta de la bugetul de stat. Totodată, se urmărește deducerea a 40% din veniturile persoanelor care desfășoară activități independente. Această cotă va reprezenta cheltuielile forfetare pentru desfășurarea activităților independente și nu va fi supusă impozitării. Persoanele din această categorie vor plăti un impozit redus, doar pe diferența de 60%.

 

“Mai mult, persoanele fizice care desfășoară activități independente vor plăti CASS (contribuția pentru sănătate) la nivelul salariului minim pe țară și CAS (contribuția pentru pensie) la un nivel ales de către persoana în cauză, dar nu mai mic ca salariul minim pe țară. În prezent, aceste contribuții să plătesc la nivelul venitului realizat. În ceea ce îi privește pe angajatori, aceștia nu vor mai plăti contribuții de 2,25% pentru creanțele salariale. În schimb vor plăti o taxă pentru constituirea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale de 2%”, a declarat ministrul Economiei, Gheorghe Șimon.

 

INS: veniturile gospodăriilor românilor sunt în creștere

 

Institutul Național de Statistică confirmă că programul de guvernare aduce mai mulți bani în buzunarele românilor. Creșterea veniturilor gospodăriilor este consecința directă a majorării pensiilor și salariilor. Veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut, în al doilea trimestru al acestui an, cu 2,4% față de trimestrul anterior. S-a ajuns la o medie de 3.329 lei pe lună, în timp ce cheltuielile s-au majorat doar cu 1,3%.

 

“INS confirmă că această creștere a veniturilor este rezultatul guvernării PSD+ALDE. Peste 60% din veniturile în creștere ale gospodăriilor provin din salariile și pensiile care au fost majorate în această guvernare. La sfârșitul anului 2016, aproape 90 la sută din venituri erau direcționați pentru întreținere și hrană. În condițiile în care s-au majorat salariile și pensiile, acest procent a scăzut până la 84%. Practic, românii rămân cu mai mulți bani în buzunare pentru alte cheltuieli care pot fi plasate în investiții (casă, mașină, electrocasnice, haine, investiții în educația copiilor) sau pot însemna vacanțe sau alte activități recreative. Toate acestea reprezintă un nivel de trai mai bun și recuperarea decalajului față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene”, susține ministrul Economiei, Gheorghe Șimon.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here