FIAT LUX – Regele Luminilor, contract de peste 425.000 de euro pentru iluminatul ornamental din Baia Mare

0
2152

BANII TĂI. … priviți această poză (era să-i spun fotografie, da’ nu-i fotografie, ci poză). Un cetățean care stă pe un imens tron de luminițe. V-am făcut acest intro, mă veți scuza, probabil, în timpul acestei vieți, pentru că am vrut să vi-l prezint pe Regele Luminilor.

 

E un fel de Regele Lear, dar nu de Shakespeare, ci de noi, de toți. Pentru că letargia, pinguinismul civic, “lasă, bă, că merge ș-așa!”, au cauzat metamorfoza unor cetățeni în Regi. Iar regatele lor sunt alimentate din banii voștri, după ce statul/administrațiile vi-i iau și-i împart cu nemăsurată generozitate cetățenilor proclamați Regi.

 

Înțeleg că, de sărbătorile de iarnă, Baia Mare a devenit, așa, un fel de Las Vegas. Da mai mic (că-i mai mic, de aceea). Lumini ornamentale împodobesc “Urbea Învingătorilor care n-au câștigat, de fapt, nimic”. E frumos, zic unii. Cert e că sunt multe lumini. Nu știu ce mă apucă și pe mine să vă spun și cât sunt de scumpe luminile astea frumoase, că n-aș fi vrut să stric “magia sărbătorilor”, atât de cumplit împopoțonată, desăvârșind definiția clasică a kitsch-ului.

 

 

 

Cât costă și cât au costat

 

Peste 425.000 de euro costă să fie frumooos până în 14 ianuarie 2019, cu luminițe. Mai exact, aproape 2 milioane de lei (1.981.141,75 de lei). Contractul durează fix 47 de zile (din 28 noiembrie 2018 și până în 14 ianuarie 2019), ceea ce înseamnă că din bugetul orașului se plătesc 42.152 de lei pe zi. Adică peste 9.000 de euro pe zi. Vaaai, da vezi ce fain e?

 

Anul trecut a fost tot faaain, tot cu luminițe, e drept, mai ieftine cu 62.000 de euro, dar pentru metropola Baia Mare, încărcată de bunăstare ajunsă la preaplin, un pas anual de 62.000 de euro e “piece of cake”. Adică „floare la ureche”. Cum, nu-l cunoașteți pe Ureche? Păi, să facem cunoștință cu el, cel supranumit Regele (Încă) Neîncoronat al Luminilor. Neîncoronat, dar mereu îndestulat.

 

Ilie Ureche (foto stânga) este cel care controlează Ilnic Electric (administrat de soția sa), un sereleu cu baza în satul Merișor (sat/cartier aparținător de orașul Tăuții Măgherăuș), adică taman firma abonată la a presta serviciul de iluminat ornamental cu orice ocazie în municipiul condus de primarul Cătălin Cherecheș.

 

Pentru iarna 2017-2018, contractul dintre municipalitate și firma Regelui Luminilor a fost de 1.671.384 lei (suma cuprinde și TVA și era echivalentă cu peste 363.000 de euro). Pentru iarna 2018-2019, tot firma sa (spuneam, e unicul deținător de lumini decorative de pe Planetă), Ilnic Electric, va încasa 1.981.141,75 de lei (echivalentul a peste 425.000 de euro).

 

Cât vor costa (estimare)

 

Ritmul de creștere e bun, ar spune primarul doctor în economie, și îndrăznesc chiar o estimare, pentru iarna 2019-douăzeci-douăzeci închirierea montatul și demontatul iluminatului ornamental în Baia Mare poate să ajungă lejer la o jumătate de milion de euro. Pinguinii electorali locali oricum nu vor băga “de seamă”, continuând să exclame: Vaaai, ce frumooos! Iar instituțiile… instituțiile primesc și ele lumină de undeva, nu-i așa, Darie?

 

P.S.: Și când mă gândesc că, în Târgu Mureș, mai că l-am criticat pe primarul Florea pentru un contract similar de 100.000 de euro, aproape că-mi vine să-i cer scuze… 100.000 de euro versus 425.000 de euro. Un sărac!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here