FESTIVALUL CASTANELOR 2017 – Sărbătoarea unui oraș care-și caută regăsirea

0
344

EDITORIAL. E ultima zi. Astăzi, tradiționala sărbătoare a orașului Baia Mare trage cortina. Însă nu e un final definitiv. Orașul ăsta a renăscut din propria cenușă, așadar n-a avut doar legătura unui combinat industrial cu legendara Pasăre Phoenix, ci mai mult decât atât. Iar în perioada post-revoluționară, renașterea asta s-a materializat la nivelul străzii tocmai prin această sărbătoare ce și-a propus să elogieze fructul acela mic-mic-mic, de sorginte mediteraneană, care, numai Dumnezeu știe, cum a decis să crească aici, în Baia Mare, în cel mai nordic punct al Europei.

 

Astăzi, din nefericire, se vorbește mai puțin despre castane și castani și mai mult despre diversificarea distracției, ca-ntr-un loc populat cu oameni ce resimt lipsa acesteia. Poate ar fi normal ca ediția din 2018 să-și ceară dreptul la normalitate și să repună în prim-plan castana și castanii ăștia care-au trecut prin atâtea nenorociri (știți, cancerul de scoarță, boala care aproape i-a decimat, dar pe care s-au încăpățânat s-o învingă), dar care au fost, treptat-treptat, trecuți într-un nedrept con de umbră.

 

… asta măcar pentru că în nordul Italiei, în Trento, ori în sudul înflăcărat al Portugaliei, la Algarve, acolo unde castanei nu i s-a oferit o sărbătoare a ei, aceasta este sărbătorită zilnic, în zilele lungi de vară, de micii comercianți care o prezintă ca pe o minune și nu ca pe un fruct. Baia Mare i-a oferit sărbătoarea, dar i-a răpit minunea. Militez pentru revenirea la normalitate. 2018…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here