FAPTA ZILEI – Trocul dintre Cătălin Cherecheș și Gabriel Zetea

1
1400
Cătălin Cherecheș și Gabriel Zetea

TROC ADMINISTRATIV. În urmă cu trei ani, primarul Cătălin Cherecheș i-a prostit pe consilierii județeni (conduși la acea vreme de Mircea Man prin aghiotanții de serviciu Valer „Îngerul” Gabriel Zetea și Emil „La Țevi” Marinescu) să aprobe transferul Casei Pocol (foto dreapta), de pe Valea Borcutului, din patrimoniul județului în cel al municipiului Baia Mare, pe considerent că va reabilita clădirea și o va transforma în Academie de Arte. Sigur, n-a făcut nimic, clădirea e într-o stare și mai accentuată de degradare, însă chiar acum se pregătește pasul 2 din Operațiunea „Reîntregirea de pamplezir („par plaisir”)” a patrimoniului urbei – adică să luăm ceva, dar să nu facem nimic cu acel ceva.

 

Respectiv, în urma înțelegerii cu fostul aghiotant ajuns șef al Consiliului Județean (CJ), „Îngerul” Gabriel Zetea, primarul Băii Mari le va cere astăzi, 7 decembrie, consilierilor municipali să-l desemneze ca negociator-șef în preluarea din patrimoniul județului a fostului Centru de Plasament pentru Copii Școlari din Valea Borcutului, un bloc cu trei etaje, și acesta extrem de degradat. Cu care, probabil, se va întâmpla același lucru ca și cu Casa Pocol. Adică nimic.

 

Trocul și simultanele

 

De data asta, pentru că și prostul după ce dă cu capul în tocul ușii, a doua oară se apleacă, CJ Maramureș va preda blocul… la schimb. De altfel, CJ oricum vrea să scape de blocul acela din anul 2012 (pe considerent că ei oricum nu sunt în stare să facă nimic cu el și cheltuiesc mult pentru servicii de pază – în 2012, fostul președinte pedelist al CJ, Mircea Man, spunea că aceste cheltuieli sunt de “1 miliard de lei vechi”, pentru că Man și la șapte ani după denominarea leului nu era familiarizat cu leul nou).

 

Pentru că și șuții din Colentina își zâmbesc în față, dar n-au încredere unul în altul, Zetea și Cherecheș au organizat trocul ăsta simultan. Astăzi, 7 decembrie, au loc loc ședințe extraordinare ale CJ Maramureș și CL Baia Mare. La CL se votează solicitarea trecerii fostului Centru de Plasament pentru Copii Școlari din Valea Borcutului din domeniul public al județului în domeniul public al municipiului, iar la CJ se votează preluarea din domeniul public al municipiului în domeniul public al judeţului “a unui bun imobil – teren și declararea acestuia ca bun de interes public județean”. Schimb în natură = troc.

 

Obiectul trocului

 

Blocul situat în imediata apropiere a Casei Pocol (mă rog, ce-a mai rămas din ea), fostul Centru de Plasament pentru Copii Școlari din Valea Borcutului, are trei etaje și a fost edificat în anul 1990, fiind acum, ca multe alte proprietăți date spre gestionare unor entități publice, într-o accentuată stare de degradare (vezi foto). Totuși, are o valoare de inventar de 315.144,78 lei, în fapt nu valorează mai mult decât terenul aferent (de 5,4 hectare).

 

Blocul este structurat cu 35 de încăperi (din care 24 sunt de tip garsonieră), restul camerelor fiind folosite, de-a lungul timpului, ca birouri, cabinet medical, atelier, bibliotecă, cameră de oaspeţi, arhivă, sala de studiu și sală de mese. Primarul Cherecheș va fi desemnat astăzi de consilierii municipali să demareze demersurile și procedurile de luarea a imobilului și a terenului aferent în proprietatea municipiului.

 

Înaintea campaniei electorale din 2012, CJ Maramureș a discutat despre darea în folosință gratuită a acestui bloc Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, pentru ca aceasta să-l transforme într-un centru social multifuncțional, însă hotărârea a fost amânată, pentru că era în discuție și predarea sa municipalității (care vroia să facă același lucru: să-l predea Episcopiei) și, în plus, urma campania și niciunul dintre partide nu își dorea ca cineva să câștige prin această mutare sufragiile de campanie ale “echidistantei” Episcopii. Și uite așa au trecut de la amânare… șase ani. Când mișcarea se va pune în practică.

 

Pasarea neputinței

 

Deplorabila indecizie a CJ Maramureș, ca și a Primăriei Baia Mare, de altfel, a devenit axiomatică. Pentru optimiști și pinguinii electorali, totuși, un argument: în ianuarie 2015, în mandatul dezamăgitorului globetrotter Zamfir Flore Ciceu, CJ Maramureș a făcut un sondaj de opinie, în care electoratul a trebuit să opteze pentru destinația ce urma să-i fie dată Casei Pocol, loc istoric în care au fost găzduite mari personalități ale începutului de secol XX. Atunci, strategia de reabilitare cuprindea trei variante: muzeu al mineritului, centru pentru promovarea culturii tradiţionale, cămin pentru vârstnici cuplat cu centru de afaceri (te doare părul când auzi aceste viziuni mărețe?).

 

Credulii că se va face totuși ceva au votat. După șase luni, timp în care pe instigatorii la vot i-a durut în cot de voturile electoratului credul, nefăcând nimic cu Casa Pocol, CJ Maramureș a dat-o, ca pe un ceva care-i încurca, municipalității conduse de Cherecheș. Care a zis că face acolo o Academie de Artă și că în două luni finalizează proiectul de finanțare. Au trecut trei ani. N-a făcut nimic, am mai zis.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. „Vroia” !!!!!!

    Dnule Vischi, „vroia”, combinatia nefericita intre „a vrea” si „a voi” este folosita de foarte multe ori de dvs. in articolele pe care le scrieti (citesc foarte des articolele scrise de dvs).

    Exista „a voi” sau „a vrea”, de exemplu” „Eu voiam sa…” sau „Eu vream sa…”, nicidecum „Eu vroiam sa…”.

    Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here