FAKENEWS DESPRE 2MNEWS – Un prost aruncă o piatră…

0
1678

EDITORIAL. E mai greu să-ndrepți o prostie decât s-o comiți – știți, un prost aruncă o piatră-n baltă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată. Însă n-ar trebui să fie așa. De ce? Pentru că, atunci când nu se repercutează direct asupra noastră, o prostie ar trebui ignorată, măcar pentru faptul că rezolvarea acesteia consumă energii care ar putea fi canalizate spre ceva constructiv.

 

Trăind mai mult on-line decât real, uneori, din cauza plictisului, a lipsei unui alt subiect de conversație virtuală, uităm de argumentul pentru care ar trebui să ignorăm prostiile și ne lansăm în scenarii manipulatorii, concepute tocmai pentru asta. Cel mai recent exemplu, un fake news – știre falsă, despre care filosofii stradali susțin eronat că este “un tip de jurnalism palid sau de propagandă” – care anunța relansarea unui trust de presă decedat la începutul anului 2014, ținut în viață cu ajutorul „aparatelor” și lăsat să-și dea obștescul sfârșit după aproape doi ani, în octombrie 2015.

 

Știrea a acaparat spațiul virtual, fiind dezbătută ca fiind reală, deși nimeni n-a verificat-o și prea puțini și-au exprimat dubiile privind veridicitatea ei (conform acesteia, în ipoteticul trust, ce ar fi lansat în octombrie 2017, urma să fie inclus și 2mnews). Nu mi-aș fi consumat cinci minute din viață pentru această scriere, dacă nu am fost aproape somat, din păcate de prea multe ori, să o dezmint. De parcă eu am produs-o. Normele profesionale ale jurnaliștilor și logica cer ca entitatea media care a greșit (dezinformat deliberat, în acest caz) să retracteze (dezmintă).

 

Eșuând în încercările logice – ca-n filmul cu surprinsul în flagrant care la proces îi repetă procurorului, la nesfârșit, ca un papagal debusolat: „Dovada, unde-i dovada, dovada…” -, pentru liniștirea interioară, vă informez că 2mnews nu a fost și nu va fi cooptat, inclus, în niciun trust de presă sau în nicio altă entitate mass media, nu a negociat/dus tratative în acest sens și nici nu o va face, în pofida faptului că respect toate entitățile media și îi respect pe toți colegii (criticați, observ, în ultima vreme, și pentru faptul că-i cald). Pentru 2mnews am gândit un alt viitor.

 

În toată această poveste, marele meu regret este că nimeni nu a întrebat despre intenția cu care a fost creat acest fake news (dilemă mult mai importantă, pentru că o știre falsă apare mereu deliberat, cu intenția unui anumit câștig). Lămurită fiind problema, acum, cu voia dumneavoastră, îmi voi permite să mă ocup de „lucruri” cu adevărat importante.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here