EXCLUSIV – O firmă în insolvenţă şi cu activitatea întreruptă a obţinut al doilea cel mai mare profit din Maramureş: 35 de milioane de lei

1
1937

ANOMALIE. Povestea asta este o anomalie care poate fi înscrisă în orice tratat de economie. O firmă aflată în insolvenţă şi cu activitatea întreruptă a obţinut al doilea cel mai mare profit pe anul 2015 într-un clasament al profitului brut al tuturor societăţilor comerciale înregistrate în Maramureş: aproape 35 de milioane de lei. Să nu vă ţin în suspans, e vorba despre Compania Naţională a Metalelor Preţioase și Neferoase Remin SA Baia Mare.

 

Ovidiu Gâlcă, director general Remin SA

Odinioară o companie minieră cu peste 30.000 de angajaţi şi până în 2005 principalul agent economic din judeţ, Remin SA a intrat în 2009 în procedură de insolvenţă. Acum, compania mai are vreo 160 de angajaţi, birocraţi şi paznici. Principalele activităţi ale Remin SA, o societate cu capital integral de stat, se desfășoară sub conducerea administratorului special (dr. av. Manuela Sîrbu) şi supravegherea administratorilor judiciari (Pareto Grup IPURL – Liliana Iancu – și Pro Insolv IPURL – Ioan Coman).

 

Cum a reuşit să obţină profit (şi încă unul atât de semnificativ încât să se claseze pe locul 2 în topul firmelor din Maramureş) o companie cu activitatea productivă suspendată? Vânzând. Deocamdată nu bunuri clasice (precum clădiri, deşi se încearcă şi asta), ci pirită auriferă.

 

Pirită auriferă

În 2013, Remin a obţinut un contract de peste 53 de milioane de dolari din vânzarea către firma Werco Trade AG din Luzern (Elveţia) a unui stoc de 506.542 tone de concentrat de pirită auriferă auriferă cu conţinut ridicat de arsen – tip Şuior (vânzarea s-a făcut la preţul de 105 dolari/tonă şi, conform contractului, s-a finalizat în 2015, aşa se explică profitul obţinut).

 

Conform buletinelor de analiză, tona de concentrat minier conţinea o medie de 11,17 grame de aur. La vremea respectivă, conform preţului la bursele de profil, doar din aurul obţinut din cantitatea de steril vândută de Remin se obţinea o sumă de aproximativ 263 de milioane de dolari, iar concentratul mai conţinea şi argint (50,66 grame/tonă).

 

Mâine, citiţi în 2mnews un nou articol exclusiv despre strategia prin care se încearcă scoaterea din insolvenţă a Companiei Remin.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. D-le Vischi, poate ca nu sunt tocmai complete datele pe care le-au spus cei de la Remin. Poate ca a fost vanduta o cantitate mai mare de pirita si cu un continut mediu pe tona mai mare de aur… Poate ca o sa ne intalnim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here