EXCLUSIV – Maramureşeanca Andreea Coman, succes cu covoare tradiţionale „reinterpretate” la cel mai mare târg de decoraţiuni home&deco din lume

0
2272
Andreea Coman în pavilionul expozițional „Wool Follies”

SUCCES. Acolo se-ntâlnesc lumile, aşa se spune. Un Turn Babel contemporan – furnicăreala e formată din 142.000 de vizitatori din 154 de ţări. Aveţi încredere în numărătoare, organizatorii sunt nemţi. Februarie 2017, Frankfurt pe Main. Pe o suprafaţă de aproape 330.000 de metri pătraţi, 4.500 de firme din 96 de ţări îşi expun creaţiile la cel mai mare târg de decoraţiuni interioare din lume: Ambiente 2017.

 

Printre cei mari, o sigheteancă. A parcurs peste 800 de kilometri, de undeva de prin Auvergne (acolo unde s-au „născut” cauciucurile Michelin), pentru a ajunge în acel „Turn Babel” să arate lumii… covoare tradiţionale maramureşene. Păi cum să vii tu, măi fată, să te aşezi lângă British Jewellery&Giftware International, Hoff Interieur, Kare Design sau Robbe&Berking? Bine.

 

Şi ştiţi ceva? Fata asta, venită de nici nu ştiau ăia de unde, a avut succes nu doar pentru că e talentată, ci şi pentru că a avut curajul să joace „all in” pe puternicul impact emoţional şi estetic al străvechii Românii într-o industrie dominată de inovaţie şi creativ. Acestea fiind zise, nu-mi mai rămâne decât să-ndeplinesc o formalitate: să vă spun povestea ei, a unui start-up de succes care-şi are filonul în Maramureş.

 

Maramureşul de la 2.000 de kilometri de casă

 

Andreea Coman

Andreea Coman s-a născut în Sighetu Marmaţiei. E un melanj între o visătoare şi o calculată. Are vârsta „biblică”, 33 de ani, şi spune că în copilărie nu a avut preocupări artistice (mama ei e medic, iar tatăl inginer), dar îşi petrecea timpul cu bunica, iar aceasta îşi umplea vremea croind veşminte pentru diferite doamne – „Aş zice că ăsta a fost primul meu contact cu estetica nuanţelor, a formelor”. Apoi, adolescentă fiind, a luat drumul Bucureştiului unde a făcut ceea ce şi-a dorit dintotdeauna: Facultatea de Relaţii Internaţionale – puteam să pierd pariind că a terminat design vestimentar.

 

Printr-un program Erasmus a plecat în Franţa, continuând să studieze la o facultate din Clermont-Ferrand („un oraşel mic din inima Franţei”) şi în Paris, „tot în domeniul afacerilor internaţionale”. După şcoală a devenit consilier pentru export la Camera de Comerţ, însă acum, după succesul de la Ambiente 2017 vrea să dea o şansă proiectului pe care l-a dezvoltat din nimic: Wool Follies, firma sa care crează covoare tradiţionale „reinterpretate” într-un registru contemporan. „Asta implică, în mod sigur, o decizie importantă pe plan profesional pe care va trebui să o iau într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a explicat Andreea Coman pentru 2mnews.

 

La 2.000 de kilometri de casă (Clermont-Ferrand e în Puy-de-Dôme şi e capitala regiunii Auvergne), sigheteanca recunoaşte că îi este dor de peisajele Maramureşului, de căldura oamenilor, de „incredibila calitate pe care o avem noi de a face haz de necaz şi de a găsi o soluţie în orice situaţie, oricât de complicată ar fi”. Poate de aceea a ales să promoveze în lume meşteşugul românesc al ţesăturilor tradiţionale. Am întrebat-o de ce. „Pentru că merită!”.

 

Covoarele Andreei

 

Ideea covoarelor ţesute tradiţional, cu un design ce include şi arhaic şi modernism, i-a venit atunci când căuta „ceva creativ, care s-o lege de casă, ceva de valoare, făcut manual”.

 

„Am trecut prin diverse etape şi idei. Mă gândeam, la un moment dat, la lemn – însa nu mă pricep deloc -, pe urmă la ii – însă, deşi sunt atrasă de modă, nu îmi doresc să lucrez în acest domeniu, ci în cel al decoraţiunilor interioare. Când m-am gândit la textile ţesute, a fost ca o evidenţă pentru mine că asta trebuia să fac şi, în ciuda faptului că a fost foarte greu, proiectul şi-a urmat cursul de la sine. Iniţial, aveam niste idei destul de vagi, dar nu ştiam nici să desenez, nici ce presupune conceperea unui model.

 

Am învăţat singură. Eu creez modelele şi artizani tradiţionali din Maramureş şi din sudul ţării – de la caz la caz – le ţes. Este foarte dificil de a explica cum mi-au venit ideile modelelelor… Pentru covorul „Hora”, de exemplu, m-a inspirat, în plus de dansul tradiţional, unul din faimoasele tablouri ale lui Degas cu balerine. Apoi mi-am făcut o bază de date de inspiraţie cu tendinţele momentului din designul decoraţiunilor interioare şi am asociat acestor tendinţe elemente tradiţionale din Maramureş – m-am documentat, de altfel, în privinţa simbolisticii, istoriei etc. Doresc ca modelele pe care le creez să transmită tocmai acest mix de nou şi tradiţional”, a explicat Andreea Coman.

 

Spune că atunci când trăim în România, folclorul ne înconjoară cotidian şi poate din această cauză nu-l apreciem la justa sa valoare – „Şi în cazul meu, a trebuit să plec departe pentru a învăţa să-l apreciez”. Designul covoarelor Andreei Coman e strâns legat de Maramureş, dar şi de România, în general, pentru că foloseşte şi simboluri olteneşti sau din creaţia lui Brâncuşi, de exemplu”.

 

„Hora, poarta de lemn, râurile de munte, toate aceste simboluri ale vieţii rurale din Maramureş apar în modelele mele. Pentru mine valoarea covoarelor Wool Follies (n.red., marca sa) constă în design, în faptul că sunt făcute din materii prime naturale şi, mai ales, prin munca femeilor care ţes manual. Mă adresez astfel unui public care apreciază conceptul şi povestea din spatele produsului şi pentru care preţul nu este neapărat primul criteriu de alegere. Covorul meu de Maramureş este unul glamour!”, spune sigheteanca.

 

Ambiente 2017 şi succesul Wool Follies

 

Wool Follies (atelierul de creaţie al țesăturilor manufacturate tradiţionale al Andreei Coman) a fost selecționat să expună la Ambiente 2017, cel mai mare târg de accesorii și decorațiuni de casă, în urma unui concurs („Next the Upcoming Generation”). „Nu mă aşteptam. La acest concurs participă firme din toată lumea şi doar 14 sunt selecţionate să participe la Ambiente. A fost o experienţă extraordinară, absolut copleşitoare, foarte dificilă – în principal datorită dimensiunii mondiale a expoziţiei, care este imensă! M-a aruncat direct în mijlocul acestei lumi a decoraţiunilor interioare, pe care de altfel nu o cunoşteam, a businessului, cu contacte din toate ţările, cu solicitări, cu ploaie de întrebări din toate părţile, cu produse noi şi idei care de care mai ingenioase, jurnalişti, public… o nebunie! Am avut noroc că tatăl meu a venit şi el la Frankfurt şi o prietenă de-a mea foarte dragă (care se va asocia şi ea proiectului) şi m-au ajutat”, a subliniat Andreea Coman.

 

Expoziția „Wool Follies”, un succes

Covoarele şi povestea lor au fost foarte apreciate, a fost ceva inedit. „Realizarea covoarelor se face integral în România, mesteşugul românesc de ţesere a covoarelor asociat designurilor mele este ideea de baza a proiectului Wool Follies, este esenţa a ceea ce vreau sa valorific. Altfel, aş fi putut să le produc la costuri reduse în India sau în China, însa nu este ceea ce îmi doresc. M-am bucurat să pot vorbi despre istoria lor, despre legătura strânsă pe care o au cu viaţa din satul românesc, despre faptul că tehnicile de ţesut româneşti au fost incluse, în 2016, de UNESCO în patrimoniul cultural universal şi, în fine, m-am bucurat să spun lumii că în afară de lâna din Australia şi Noua Zeelandă, care de cele mai multe ori se cumpără în China, există şi ţurcana noastră”, a declarat Andreea Coman pentru 2mnews.

 

După Ambiente, Wool Follies şi implicit artizanii parteneri ai Andreei Coman au mult de muncă pentru a onora comenzile contractate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here