EXCLUSIV – Fostul șef al SRI Maramureș, colonelul Ioan Gherghel, a trecut în rezervă și va activa în mediul universitar din Baia Mare

0
2560
Ioan Gherghel

SRI. Colonelul Ioan Gherghel, fostul șef al SRI Maramureș (titulatura protocolară și oficială fiind Direcţia de Informaţii Maramureş) din perioada 2005-2012 (l-a înlocuit la comanda serviciului pe colonelul Mircea Iosif Miclea), a trecut în rezervă la cerere în vederea pensionării, beneficiind de faptul că îndeplinește condițiile, dar și de anunțata decizie a Guvernului PSD-ALDE de a înăspri condițiile de pensionare și modul de calcul al pensiilor militare speciale. Surse informate acreditează ideea că ofițerul de informații va îmbrățișa o carieră universitară în Baia Mare (la UT Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, specializarea Comunicare – Relații publice).

 

În 9 octombrie 2012, Gherghel a intrat în „rotiseria” SRI, rotația de cadre (care face parte din politica instituției, pentru optimizarea structurilor de management, după cum declara public și amuzant purtătorul de cuvânt al SRI din acea vreme, Marius Bercaru) transferându-l în funcția de director al Direcţiei Judeţene de Informaţii Bihor.

 

Anticipat rotației cadrelor SRI din octombrie 2012, cu o lună înainte, aproximativ 20 de şefi ai structurilor din teritoriu au fost transferaţi dintr-un judeţ în altul, cu observația că primele rocade s-au făcut în judeţele în care la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie 2012 s-a înregistrat o prezenţă la vot mai mare de 50% (nefavorabilă președintelui României din acea vreme, Traian Băsescu).

 

Reamintim că Guvernul se pregăteşte să adopte o ordonanţă de urgenţă care prevede schimbarea modului de calcul al pensiilor speciale, în sensul reducerii acestora – se va lua în calcul media soldelor lunare/salariilor de funcţii din 12 luni din ultimii 5 ani, la alegere, iar acum se calculează media veniturilor brute din şase luni consecutive din ultimii 5 ani, la alegere, cu un spor de până la 15%.

 

Potrivit proiectului, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prezentată anterior. Cuantumul prevăzut de legea în vigoare este de 80%.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here